BLIC strajk-smederevo-foto-beta_f

– Đaci ne znaju da li će kraj školske godine dočekati u klupama, a za pacijente je neizvesno na kakvo lečenje mogu da računaju jer sindikati prosvete i zdravstva ne odustaju od štrajkova. Oni su razočarani stavom MMF da novca za povećanje zarada nema i da, eventualno, mogu da dobiju samo jednokratnu pomoć u aprilu.
Jednokratnom pomoći u aprilu, što je predložila Vlada, nije zadovoljan nijedan sindikat

Sindikati prosvete i zdravstva odlučno su odbacili mogućnost povećanja zarada na ovaj način i dogovaraju se o daljoj radikalizaciji protesta. Tako prosvetari najavljuju intenzivnije štrajkačke aktivnosti za kraj školske godine, zbog čega će najviše ispaštati đaci. Sindikati zdravstva danas nastavljaju da pregovaraju s Vladom, ali ne očekuju pozitivan ishod. Zato i razmišljaju o načinima obustave rada i štrajkovima upozorenja.

Tri prosvetna sindikata složna su u oceni da je jednokratna pomoć samo još jedna varka. Naime, ona će biti isplaćena samo ukoliko se u aprilu u budžetu nađe više novca nego što je planirano, što su potvrdili i u Ministarstvu finansija.

Ništa od jubilarnih nagrada

Protokol Vlade s početka februara, koji je predviđao povišicu od 13 odsto, isplatu zaostalih otpremnina i jubilarne nagrade koje je potpisao samo jedan sindikat u prosveti, već se pokazao kao loš. Jubilarne nagrade je trebalo da isplate lokalne samouprave, ali su poručile da u svojim budžetima za to nemaju novca.

– Tek krajem aprila ćemo moći da kažemo koliko će javni sektor dobiti više novca. Naše i projekcije MMF su da će se u budžetu krajem prvog kvartala naći oko deset milijardi dinara prihoda više nego što je planirano – kažu u Ministarstvu finansija.

Nijedan od prosvetnih sindikata se ne nada da će u budžetu zaista biti više novca od planiranog, pa i ne očekuju povišicu krajem aprila. Zbog toga najavljuju da će na zajedničkim sastancima ovih dana odlučiti o daljem toku štrajka.

– Članovi našeg sindikata neće pristati ni na kakve jednokratne nagrade o kojima govore predstavnici MMF. I u Ministarstvu misle da su završili svaki razgovor s nama o povišici, ali se grdno varaju – objašnjava Tomislav Živanović, predsednik sindikata “Nezavisnost”.

Naime, pre nekoliko dana ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da sa sindikalnim vođama više neće razgovarati o povišici. Redakcija “Blica” ni posle dva dana nije dobila odgovor na pitanja hoće li uskoro biti nastavka pregovora s prosvetarima o prekidu štrajka.

Ni sindikati zdravstva ne žele da prihvate jednokratnu pomoć i razočarani su ponuđenim protokolom u Ministarstvu finansija, koji se, prema njihovim tvrdnjama, bitno razlikuje od prvobitne platforme koja je podrazumevala povećanje plata od 13,6 odsto.

Udruživanje svih sindikata

Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva, kaže da je članstvo odustalo od planiranog štrajka 28. februara jer su u toku pregovori sa sindikatima javnog sektora o zajedničkom delovanju.

– Pojedinačnim istupima veoma malo možemo da postignemo. Ali udruženim delovanjem svih sindikata javnog sektora treba da napravimo platformu s kojom ćemo zajedno istupiti pred Vladu. Jedino to u ovom trenutku ima smisla – kaže Mrkić.

– Vlada je od nas napravila budale. Što nam nisu rekli da sačekamo da se završe pregovori s MMF pa da onda izađu sa svojim predlozima. Ne mogu jedno da nude, a kad dođu pregovori, da kažu kako to ne važi. Ako se pita MMF, onda je trebalo s njegovim predstavnicima i da pregovaramo. Ni danas ne očekujemo pomake u pregovorima, pa ćemo morati da donesemo odluke o nekom vidu štrajka. Ipak, sačekaćemo da vidimo šta to Vlada ima da kaže – izričita je Branislava Plančak, predsednica sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Ponuđenim protokolom Vlade nisu zadovoljni ni predstavnici Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije. Dragica Dašić, sekretarka ovog sindikata, kaže da će posle anketiranja članstva razmotriti na koji će način štrajkovati.

– Ništa se nije promenilo, a o ovom načinu povećanja nema govora, to ne možemo da prihvatimo. Već smo pozvali ostala dva reprezentativna sindikata na jedinstvo u delovanju. Nezadovoljstvo je veliko – kaže Goran Dejanović iz Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost”, i dodaje da ne isključuje mogućnost i udruživanja sa sindikatima prosvete i zajedničkog delovanja.

Prosečne zarade u prosveti

Direktor oko 50.000

Profesor 38.000 – 41.000

Nastavnik 35.500

Učitelj 31.000 – 33.000

Administrativno-tehničko osoblje 18.000 – 19.000

Čistačice 14.000 – 15.000

 

Prosečne zarade u zdravstvu

Lekar bez specijalizacije oko 50.000

Lekar sa specijalizacijom oko 60.000

Sestra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 27.000

Sestra u hospitalnim ustanovama 30.000 – 35.000

PVK radnik 15.000 – 18.000

Higijeničar 12.500 – 13.000

*Napomena: Podaci sindikata prosvete i zdravstva