kat_ocp_w380_h300

Експерти које ће ангажовати Национални просветни савет, односно комисија за уџбенике НПС-а, даће своје мишљење о рукопису уџбеника за осми разред основне школе, аутора Предрага Симића, потврдила је Десанка Радуновић, председница НПС-а. Она истиче да би тај посао требало да буде завршен до седнице НПС пре летње паузе. Тиме би требало да буде стављена тачка на спор настао поводом тврдњи Предрага Симића, професора Факултета политичких наука, да је његов уџбеник историје забранио директор Завода за унапређивање образовања и васпитања Шћепан Ушћумлић, посебно због, како тврди Симић, одељка о кризи и распаду СФРЈ и Слободану Милошевићу. У отвореном писму које је упутио министру просвете и науке Жарку Обрадовићу, Предраг Симић наводи да је Ушћумлић забранио његов уџбеник упркос неподељеним позитивним мишљењима две стручне комисије и шест рецензената.

„Директор Завода није нашао за сходно да ни аутора ни издавача упозна с разлозима своје одлуке и, како сам обавештен, са списка рецензената Завода су уклоњени сви историчари који су дали повољно мишљење о овом уџбенику. Већина Ушћумлићевих замерки се односи на поглавља о националној историји, а праву констернацију је изазвао текст о Слободану Милошевићу, што се могло очекивати због улоге коју је директор Завода имао у његовом успону“, наводи се, између осталог, у писму министру просвете.

Симић сматра да је уџбеник „забрањен на основу проблематичних личних оцена и кршењем законске процедуре од стране директора Завода и његових сарадника“.

Ушћумлић јуче није хтео да коментарише ове наводе. Ни Симић, међутим, није желео да наведе имена рецензената који су дали позитивну оцену рукописа уџбеника, јер се „сами нису огласили“. Он каже да је реч о „историчарима млађе генерације“ и да се „очигледно плаше да јавно иступе јер планирају да пишу уџбенике које ће одобравати исти директор и исти завод“.

Јуче нисмо успели да сазнамо ни ко ће бити чланови експертске комисије коју ће ангажовати Национални просвети савет, а то ће, по свој прилици, остати тајна, због медијске прашине која се подигла поводом овог случаја.

Иначе, према процедури одобравања уџбеника, захтев за одобрење са три примерка рукописа и комплетним елаборатом (мишљење рецензентске комисије издавача и мишљење програмског савета) издавач упућује Министарству просвете. Потом Министарство материјал прослеђује Заводу за унапређивање образовања и васпитања, ради стручне оцене квалитета рукописа уџбеника. Ту оцену са образложењем Завод доставља Националном просветном савету. На предлог Савета министар одобрава уџбеник. Уколико је оцена Завода негативна, издавач може да тражи другостепену експертизу НПС-а, који онда ангажује независне стручњаке.

Рекламирали уџбеник као одобрен

Издавачка кућа „Нови Логос“ рекламирала је на свом сајту уџбеник историје за осми разред, аутора Предрага Симића и Иване Петровић, као одобрен. Било је наведено и да кошта 790 динара. После више покушаја да у тој кући добијемо објашњење и одговора секретарице да су директорка и одговорни уредник „на састанку ван зграде“, ова страница на сајту је промењена. Поред слике уџбеника сада пише да је у фази одобравања и у процесу експертизе. Међутим, у каталогу уџбеника за наредну школску годину и даље стоји да је реч о одобреном уџбенику, па и то да имају „трајно одобрење Министарства просвете за коришћење у настави“. Иначе, овог уџбеника нема у каталогу одобрених књига за школску 2011-2012. годину на сајту Министарства просвете.

РЕАГОВАЊЕ: Одговор министра просвете Предрагу Симићу

Поштовани,

у вези с тзв. отвореним писмом проф. др Предрага Симића, објављеним у дневном листу „Данас“ у броју од уторка, 14. јуна 2011. године, обавештавам Вас о следећем:

1. Исто писмо са ознаком „на руке“, дакле, као лично, добио сам од професора П. Симића неколико дана пре него што је објављено у средствима информисања.

2. Са професором П. Симићем сам разговарао о његовом пројекту, као и са директором издавачке куће, и упознао их са процедуром издавања уџбеника.

3. Јавност треба да зна, да према процедури утврђеној законом појединац не може ни одобрити ни забранити уџбеник за основну и средњу школу. Та одлука је у искључивој надлежности стручних и независних тела. Министар, ни било који други појединац, не може својом вољом да одобри ни да забрани да рукопис постане уџбеник.

Процедура издавања уџбеника подразумева позитивну стручну оцену квалитета рукописа – Завод за унапређење образовања и васпитања и позитивну одлуку Националног просветног савета. Тек кад Национални просветни савет предложи, министар доноси решење о одобравању рукописа уџбеника.

4. У процедури стручне оцене квалитета рукописа уџбеника, стручњаци су оценили да рукопис уџбеника Историја 8 – радни уџбеник историје за осми разред основне школе са тематским историјским атласом, аутора др Предрага Симића и Иване Петровић, издавача „Нови Логос“ д.о.о. из Београда, није усклађен са прописаним стандардима квалитета уџбеника и предложено је да се не одобри његова употреба.

5. Професор Симић и његов издавач, уколико желе могу да траже стручну експертизу, након чега одлуку о квалитету рукописа, опет, доноси Национални просветни савет.

Проф. др Жарко Обрадовић

АУТОР: В. АНДРИЋ