studenti

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић подржао је данас захтев студената да услов за упис наредне године студија о трошку државе буде 48 уместо 60 бодова.

„Сагласан сам са тим студентским захтевом да се број бодова за упис наредне године о трошку државе не повећава“, казао је Обрадовић пошто му је делегација студентских удружења предала захтеве за реформу високог образовања и боље услове студирања.

Захтеви су поднети поводом 4. априла, Дана студената, у оквиру кампање „Десетка за Србију“.

Министар је најавио да ће од факултета затражити да се у наредној години не повећавају школарине.

„Видећемо како ће поједини факултети који су најавили захтев за повећање школарине, то и образложити“, рекао је Обрадовић.

Он је најавио да ће бити формирана и радна група од представника Министарства и студената која би требало да ради на изменама Закона о високом образовању, а конкретна решења биће позната у јуну или септембру, зависно од формирања нове владе.

Студенти су затражили да се апсолвентима омогући да сваког месеца имају испитне рокове, да се формира Фонд за развој високог образовања, као и да се обезбеди боља подршка социјално угроженим студентима.

Студенти су министри предали индекс са његовом фотографијом у којем су, уместо предмета, уписани студентски захтеви, а министар треба да их испуни и испуни довољан број бодова да би добио буџетско финансирање.

Студенти одржали протест

На платоу испред Филозофског факултета одржан је први протест студената у Србији који траже да образовање буде бесплатно за све.

Један од организатора, Марко Ђорђевић из Иницијативе за студентски синдикат, рекао је да ће предаја захтева Министарству просвете и науке бити полазна тачка за формирање студентских синдикалних организација које ће се борити за бесплатно студирање и боље услове.

„Циљ је да се окупи иницијално језгро које сматра да образовање служи за напредак друштва, а не за богаћење појединаца“, рекао је Ђорђевић.

Његов колега Александар Ђерић рекао је да професори у Србији свесно раде на комерцијализацији образовања.

Образовање у ЕУ бесплатно а и тамо где није, студенти се боре за то, рекао је Ђерић.

На протесту је било око 150 студената, а студентима Филозофског и Филолошког факултета придружиле су се и колеге са Универзитета уметности.

Дан студената, 4. април, обележава се у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године, када је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Мариновић.

РТВ