pisa test За око 5.000 ученика у 170 средњих школа у првој недељи априла требало би да почне ПИСА тестирање знања која су ђаци стекли током школовања, а резултати ће бити саопштени тек у децембру наредне године, изјавила је данас национална координаторка за ПИСА истраживања Драгица Павловић-Бабић

Она је рекла Танјугу да су подаци о успешности ученика на овим тестовима значајни за све оне који се баве образовном политиком, те да они могу да се искористе за боље планирање наставних програма, унапређење уџбеника, усавршавања и обуку наставника…

„На нама, организатору Међународног програма процене ученичких постигнућа (ПИСА), јесте да што више промовишемо комптенције које се тестирају, јер сматрамо да су оне заиста релевантне за ученике и њихову будућност“, казала је Павловић-Бабић и истакла да по успешности решавања ПИСА тестова, српски ђаци и те како заостају за европским вршњацима.

„У односу на Европу нисмо у завидној ситуацији као и друге земље региона, изузимајући Словенију, па Србија са регионом дели само зачеље“, напоменула је она.

Према речима Павловић-Бабић, нижа постигнућа ученика од српских ђака имају они из Бугарске, Румуније, Црне Горе и Албаније, док нешто виша, али опет испод просека имају ученици из Хрватске.

Председница Националног просветног савета, Десанка Радуновић казала је Танјугу да су ђаци у Србији и на прошлом ПИСА тестирању остварили позитиван помак, и да се очекује да се такав тренд настави.

Она је истакла да, уколико се тај тренд настави, да ће онда бити јасно да је у образовном систему дошло до промена и да ђаци сада уче са разумевањем и не бубају градиво.

„Донели смо нове законе који су модернизовали приступ образовању, а наставници треба да се прилагоде новим захтевима, да читају прописане стандарде, управљају се према њима… Тако да ћемо највеће тежиште ставити на наставнике и покушаћемо да им помогнемо кроз стручно усавршавање“, казала је Радуновић.

Иначе, ПИСА тестирање се обавља на сваке три године и тестирају се увек ученици истог узраста, односно они који су напунили 15 година, тако да у тестирању учествују највише ученици првог разреда средње школе, али има и оних у другом разреду средње и осмом разреду основне школе.

Тестови су направљени тако да покривају три области – читалачку писменост, природне науке и математику.

„Тестови читалачке писмености проверавају како се ученици сналаже са различитим врстама текстова, односно колико информација могу да извуку из њих. Друга област испитивања су природне науке које покривају физику, хемију, биологију, физичку географију, астрономију“, објаснила је Павловић-Бабић и додала да ће се тестови решавати два сата и да ће их у овом циклусу ђаци по први пут пут радити на компјутеру.

Последње тестирање обављено је 2009. године и Србија је заузела 43. место. Те године ђаци у Србији су остварили напредак у односу на 2003. и 2006. годину.

Ученици из Србије су остварили пре три године просечно 442 поена, што је мање од просека који на стандардизованој скали износи 500. Међутим, подаци су показали да је у односу на 2006. годину за 19 одсто смањен број функционално неписмених.

На ПИСА тесту 2003. ученици из Србије заузели су 33. до 37. место, док су 2006. били на 41. од 58 тестираних земаља.

РТВ