logo

Овим речима премијер Александар Вучић почео је јуче у Скупштини Србије образлагање o изменама Закона о буџету, којима се омогућава исплата помоћи просветним радницима „Прихватили смо захтев синдиката да једнократна помоћ просветним радницима буде седам хиљада динара, мада сам ја тражио пет, а ММФ пристајао на шест хиљада динара”. Свима треба да је јасно да синдикати нису тражили седам хиљада јер је то најблаже речено понижавање и увреда за просветне раднике.
 
Јавности треба рећи да овде има превише политизације и политикантства, а тиче се износа. Прво синдикати нису тражили толико. Синдикати су тражили да се испоштује Споразум и Посебан колективни уговор. Дакле ништа синдикати нису прихватили, преговора око износа није ни било. Износ који је одредила Влада РС показује колико они цене образовање у Србији или образовање које им за политиканство није ни битно. Наравно у циљу појашњења колики је то новац треба напоменути да је за 14 месеци сваком просветном раднику без његове сагласности, уз раст цена прехрамбених производа и електричне енергије, узето у нето износу више од 70 000 динара (Колико им се враћа кроз помоћ? Где је награда?). Једно је тачно док нам дају милостињу са једне старне већ годинама нас поткрадају са друге стране не исплаћујући нам годишњи одмор по закону. Наиме у складу са Законом о раду сваки просветни радник је требало да има за више од 2.000 већу плату у току годишњег одмора. Тако да помоћ није 7.000 него 5.000 како је и сам премијер Вучић тражио, а ММФ одобрио 6.000. Поставља се питање ко нас је оштетио? 
 
ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ неће олако прећи преко овога и већ у наредном периоду ћемо  предочити просветним властима и захтевати покретање разговора око решавања овог проблема и обештећење око 140 000 запослених у образовању. 
 
Неки посланици су оценили ове измене Закона као демагогију и фарсу и стављањем целе економије Владе РС у функцију добијања подршке на изборима. Министар финансија Душан Вујовић је истакао да овај Закон признаје напор људи у просвети, при чему мисли да је 7.000 праведна и добра намера, а онда не трепне… и каже …»сетите се да су то и синдикати тражили». Држава дели онолико колико има и како хоће… Како дели? Праведно??? Бар просветним радницима је јасно. 
 
Колике су плате других буџетских корисника, као на пример: курир у Дирекцији за цивилно ваздухопловство, који месечно прими око 60.000 динара, запослени у Агенцији за борбу против корупције примају око 179.000, у НБС око 84.000, спремачице у Владиним агенцијама имају већу плату од просветних радника итд. Шта је са губиташима и субвенцијама јавним предузећима чији се износи покривају из буџета?
 
Владо Републике Србије! Шта је са осталим тачкама Споразума? Шта је са Законом о платама и платним разедима који се спомиње у Споразуму? Шта је са осталим посебним колективним уговорима? Шта је…? Шта је…? Списак питања Министру просвете, науке и технолошког развоја, Срђану Вербићу, био би много дужи. 
 
Просветним радницима остављамо да слободно одлуче шта ће радити са помоћи коју добијају уместо награде за свој рад.
 
ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ