Три студента медицине из Србије осуђена су на новчану казну због учествовања у тучи у Будви када су пребијене две Рускиње и један Црногорац. Будући лекари кажу да су неправедно осуђени и да никад више неће ићи у Црну Гору где се, како кажу, правда не дели него утерује.

Тројица студената из Србије отишли су у Будву на Медицинијаду са скромним џепарцем. Нису ни сањали да ће после два дана проведена у Црној Гори звати родитеље и приморати их да позајме новац како би платили хиљаду и по евра казне за уличну тучу у којој, тврде, нису учествовали.

Све је почело када је Александра Досковића, који се враћао са журке, нешто после поноћи полиција легитимисала у центру Будве.

Није имао личну карту, па је са полицајцима дошао до хотела. Када су његов брат и друг сишли како би му донели личну карту, полиција је ухапсила сву тројицу.

Иако, како кажу, постоји велики број сведока који би потврдили да нико од њих није био ни близу инцидента, већ ујутру студенти медицине осуђени су за учествовање у тучи.

„Поред свих доказа, снимака камера из хотела, поред наших другара који би могли да посведоче да нисмо били на том месту у то време, судија није уважила то и осудила нас је иако нисмо били криви ни за шта“, рекао је осуђени студент Александар Досковић.

Сава Папић тврди да је све време био са двојицом осуђених и да они нису учествовали ни у каквој тучи.

„Када сам ујутру чуо да су моји другари ухапшени, био сам шокиран зато што су момци били све време са мном и са мојим другарицама. Ми смо се дружили, шалили“, рекао је Папић.

Двојица од тројице младића потражила су помоћ психијатра како би превазишли стрес из Будве. Брину и хоће ли им оваква мрља у биографији угрозити будућу каријеру.

„Не могу да спавам ноћима, десет дана од тога. На факултету попуштам, уопште не могу да се концентришем и ноћима не могу да спавам због тога“, каже осуђени Досковић.

Миланка Ђекић, судија која их је осудила каже да имају право жалбе и одбија сваки даљи разговор.

У Министарству спољних послова Србије кажу да ће Конзулат у Херцег Новом испитати тај случај.

„Савет свим нашим грађанима, не само оним који иду у Црну Гору него у било коју земљу, када се нађу неком проблему ове врсте да се обрате дипломатско-конзуларном представништву да би им оно пружило потребну правну помоћ и заштиту. То је веома важно, јер су наши грађани у овом случају то урадили након свега што им се десило“, рекао је помоћник министра спољних послова Драган Марковић.

Осуђени студенти боје се и наставка процеса у којем би, на основу пресуде Прекршајног суда у Будви, претучене две Рускиње и Црногорац могли да траже материјалну одштету за телесне повреде.