Spor

Пројекат бесплатних уџбеника додатно је закомпликован увођењем нових правила игре, а сада и одлагањем поступка јавне набавке књига за основце. Наиме, приватни издавачи жалили су се што је Министарство просвете одлучило да књиге, које купује држава, морају да буду раздвојене на радне (оне у којима се решавају задаци) и нерадне.Реаговао је и Национални просветни савет, чији став је да уџбеници, који су већ одобрени, не могу да се раздвајају, јер је то неизводљиво и незаконито, а време до септембра је, кажу, сувише кратко да би се писали нови.

– Савет је већ одлучио који уџбеници могу да иду у наставу. Сада су промењена правила, јер Министарство раније није помињало да уџбеници морају да буду подељени – каже Десанка Радуновић, председница Националног просветног савета. – Осим што је педагошки потпуно бесмислено терати ученике нижих разреда да из једне књиге читају, а у другу пишу, није ни професионално могуће тек тако издвојити задатке из неког уџбеника. То онда више није иста књига. Овим је обесмишљен цео пројекат бесплатних уџбеника.

Промене у правилима игре, процена је стручњака, догодиле су се јер се држава ”прерачунала” у пројекту бесплатних уџбеника. Акција је започета са првацима, са планом да сваке године још по један старији разред добије књиге на поклон. Испоставило се, међутим, да је то превелики ”залогај” за државу. Јер, само овог септембра, за основце од првог до трећег разреда, мораће да плати уџбенике 700 до 900 милиона динара.

Ако већ држава нема новца да плати све ове уџбенике, предлаже наша саговорница, требало је да их поклања према материјалном стању ђака, па да родитељи који нису угрожени партиципирају или у целости плате.

Осим Савета, незадовољни су и приватни издавачи, који су се први и побунили против одлуке Владе да у наставу иду само раздвојени уџбеници, иако су већ раније одобрени и они из којих се и учи и у њих пише.

– Министарство је прекршило Закон о уџбеницима. Сада је, после наше жалбе, одложена јавна набавка, како би се вратила у законски оквир, а ученици од првог до трећег разреда добили квалитетне уџбенике – сматра Гордана Кнежевић-Орлић, директорка издавачке куће ”Клет”. – Став струке је да у школу могу да уђу само уџбеници који су регуларно одобрени и у складу са законом и стандардима квалитета.

Она додаје и да цела стручна јавност, као и Национални просветни савет, траже да се одустане од прекрајања уџбеника на брзину.

 

И. М.