Zbog odbijanja da „đuture” opravdava izostanke učenika, Marica Baletić u Medicinskoj školi u Valjevu, razrešena razrednog starešinstva i dobila zabranu predavanja u svom odeljenju, i to po odluci direktora koji je njen bivši đak i koji kaže da nema zbora o mobingu

Valjevo – Kada je tražila razgovor za naš list pomislili smo da je Marica Baletić, profesorica engleskog jezika u Medicinskoj školi u Valjevu, objavila još jednu zbirku pesama. Međutim, razlog je bio sasvim drugi, čak i iznenađujući, jer ju je direktor škole svojom odlukom razrešio dužnosti razrednog starešine i predmetnog profesora u odeljenju drugo dva. Nije sigurna, kako reče, da li se radi o nekom obliku mobinga, ali o progonu i izopštavanju u to je u potpunosti uverena.

O ovom događaju koji traje od prošlogodišnjeg drugog tromesečja obavestila je nastavničko veće i prosvetnu inspekciju. Neobično u svemu je to što je direktor škole bivši učenik profesorice Baletić. Ona kaže da je direktor odluku doneo 26. januara ove godine, postavio je na oglasnu tablu, a tek potom izvestio školske organe. Međutim, školski odbor na sednici od 6. marta direktorovu odluku poništava i vraća je na ponovni postupak. Očekivala je kaže da je direktor posle toga barem privremeno vrati u razred, što nije učino dok je ona druge njegove ponude odbila. Inače, osnovni razlozi za donošenje navedene odluke bili su vezani za žalbe jednog broja učenika i roditelja oko prestrogog ocenjivanja, „nekooperativnosti” prilikom pravdanja izostajanja iz škole, njenom izbegavanju da češće održava časove razrednog starešinstva, slabih kontakata sa roditeljima, ali i da pride profesorica revnosno ne ispunjava sve rubrike u dnevniku.

– Iako, prema mom saznanju, niko od dece i roditelja nije imao prigovora na moj rad to je imao direktor. Kada sam zahtevala da vidim neku od žalbi sa kojima je on mahao, zamislite, kazao je da ne može jer se radi o poslovnoj tajni. Ipak, centralni problem vezan je za pravdanje izostanaka učenika gde sam poštujući zakon, i pre svega interes dece i naravno škole, pokušala da ukažem na neprihvatljive i opasne postupke. Jedna od učenica koja je imala 106 opravdanih i 12 neopravdanih izostanaka donosila je opravdanja iz mesta gde su joj živeli roditelji iako zakon jasno kaže da mora iz školskog dispanzera u Valjevu. Druga učenica imala je 48 neopravdanih izostanaka, a po zakonu sa 35 sledi udaljavanje iz škole. Umesto škola da joj piše vaspitno-disciplinsku meru na tapet sam uzeta ja kao njena razredna zato što sam ukazivala da je takvo ponašanje učenika nedopustivo i da krnji ugled škole – kaže profesorica Baletić, koja je navedenu neprijatnost doživela posle 33 godine rada u prosveti a od toga 24 godine u Medicinskoj školi. Direktoru, odnosno svom bivšem đaku, posebno zamera što nije organizovao razgovore između nje i navodno nezadovoljnih i oštećenih učenika i njihovih roditelja. Zbog izbegavanja takvih sastanaka njena sumnja u izopštavanje od strane direktora i dalje ostaje uz najavu utvrđivanja istine pa makar to bilo i na sudu.

Aleksandar Maravić, direktor Medicinske škole, kaže da zvanično o ovom slučaju ne može ništa da govori, jer je on još u postupku. Dao nam je na kraći uvid zapisnik i zaključke prosvetne inspekcije, koja je uz navedeni slučaj našla i određene propuste u radu profesorice Baletić, i koja zahteva da direktor preduzme zakonom predviđene mere. Kako smo saznali to bi trebala da bude neka od disciplinskih mera. Što se tiče učenika koji su imali veliki broj izostanaka, kazao je da se radi isključivo o onim sa zdravstvenim tegobama i problemima. Inače, kada je u pitanju sumnjičenje na mobing ili progon direktor je odgovorio da se radi o jednoj od njegovih profesorica koju on izuzetno ceni i poštuje i da mu nije bilo ni na kraj pameti da ulazi u bilo kakav konflikt sa njom. Međutim, na žalbe učenika i roditelja nije mogao da zatvara oči, jer bi kao prvi čovek u školi morao lično da snosi sankcije. Očekuje, kako na kraju reče, da njegova draga profesorica iz celog slučaja izađe bez ozbiljnijih posledica.

 

Budo Novović