Министарство просвете и науке Србије најавило је данас да ће контролисати да ли основне школе поштују обавезујуће упутство о томе да се „мале матура“ не прославља у угоститељским објектима, већ у школама.

„Упутство о прослави послато је школама 4. маја, и према томе, има сасвим довољно времена да се организује прослава ‘мале матуре'“, казао је помоћник министра просвете Желимир Попов, одговарајући на примедбе да је упутство стигло касно и да су поједине школе већ почеле организацију прослава у ресторанима.

У изјави агенцији Бета он је истакао да су безбедност и заштита ученика приоритет за Министарство просвете и да се при доношењу овакве одлуке, пре свега, бринуло о интересу деце.

„Треба имати у виду да је обележавање овог важног догађаја ван угоститељских објеката примерено узрасту ученика, а самим тим и безбедност деце је на већем нивоу. Такође, прослава „мале матуре“ у просторијама школе изискује знатно мање трошкове за родитеље“, указао је Попов.

Помоћник министра просвете подсетио је и да огроман број школа већ годинама уназад прославу „мале матуре“ слави у просторијама школе.

После прославе мале матуре ђаке осмог разреда очекује полагање завршног испита – тестове из српског језика полагаће 18, а из математике 19. јуна.

РТВ