ТАNJUG

DECA_U_UCIONICI

Razgovori predstavnika vlade i sindikata prosvete o materijalnom položaju zaposlenih nisu ni večeras doveli do konačnog rešenja i obustave štrajka, ali je, prema rečima ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića, dogovor blizu

Sindikati i vlada blizu su rešavanja dva aktuelna problema u prosveti – završetka štrajka i pitanja materijalnog položaja zaposlenih, rekao je Obradović posle sastanka s predstavnicima sindikata u Vladu Srbije.

On je kazao da postoji dobra volja da se ova pitanja reše u obostranom interesu, kako dece, tako i zaposlenih i u skladu sa zakonskim rešenjima.

Obradović je u kratkoj izjavi Tanjugu rekao samo da su „razgovori bili korektni, sa mnogo dobrih predloga“, ali nije ništa kazao o detaljima razgovora.

Sindikati zaposlenih u prosveti saopštili su večeras, nakon sastanka sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom prosvete i nauke Žarkom Obradovićem, da je stav predstavnika vlade da bi do konkretizacije procenata povećanja zarada većih od predviđenih Zakonom o budžetu, moglo da dođe krajem aprila.

U zajedničkom saopštenju Unije sindikata provetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ navodi se da su predstavnici Vlade ponudili da će umanjenje zarada biti vraćeno ukoliko direktori dostave izveštaje o potpunoj realizaciji nastave.

U saopštenju se dodaje da će zajednička sednica glavnih odbora sva tri sindikata biti održana u subotu, 19. marta, u Kragujevcu na kojoj će biti rečeno da li je bilo pomaka u dosadašnjim razgovorima.

Današnji pregovori trajali su duže od dva sata.

Sindikati su u dopisu 14. marta zahtevali nastavak pregovora, a pomoć su zatražili i od predsednika Borisa Tadića.

Vlada je o zahtevima sindikata vodila pregovore do polovine februara i nakon već potpisanog Protokola o poboljšanju materijalnog položaja, kojim je predviđeno povećanje zarade za oko 13 odsto, uz uslov da se u budžet sredstva slivaju prema planiranoj dinamici.

Tri sindikata ostaju pri zahtevu za povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, kao i usklađivanje zarada s indeksom potrošačkih cena, za šta je, kako tvrde, potrebno manje od dve milijarde dinara.

Prosvetni radnici ne odustaju ni od zahteva za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmene Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, o kome su pregovori u toku.

Sindikati su, pored zahteva za obnavljanje pregovora, najavili i da će 25. marta organizovati protestni miting u Beogradu i potpunu obustavu rada ukoliko im bude umanjen drugi deo februarske zarade.