SINDIKATI-1

NA PROTESTU JAVNIH SLUŽBI 10.000 LJUDI

Ogorčeni – Zaposleni u prosveti, zdravstvu, policiji i pravosuđu predali pisma predsedniku Tadiću, premijeru Cvetkoviću i ministru Obradoviću, pozivajući ih da se probude i vide kako trenutno živi najobrazovaniji deo Srbije

Sa protestnog mitinga javnih službi „Ustani, Srbijo!“, koji je održan juče u Beogradu, oko 10.000 učesnika poručilo je Borisu Tadiću, Mirku Cvetkoviću i Žarku Obradoviću da se probude i vide kako živi najobrazovaniji deo Srbije.

Protestna šetnja zaposlenih u prosveti, zdravstvu, policiji i pravosuđu počela je juče u podne na Trgu Nikole Pašića, odakle se uz pesme „Za sve moje ljude“ i „Pogledaj dom svoj, anđele“ nastavila do zgrada predsedništva, Vlade i Ministarstva prosvete.

Ko ruši državu?

Okupljeni su nosili transparente sa sindikalnim obeležjima i imenima škola, ali i porukama kao što su: „Ima i drugog zakona osim Obradovićevog“, „Obrazovanje je i dalje u mraku“, „Prosvetni radnici su i roditelji“…

Šta stoji u pismu predsedniku Tadiću

Zaposleni u javnim službama poručili su, između ostalog, u pismu predsedniku Tadiću:

„Srbija se probudila, a predlažemo, predsedniče, i vama da to hitno uradite. Prosveta je u štrajku dva meseca i školska godina je dovedena u pitanje, zdravstvo je u haosu, policija izlazi na teren skoro bosa. Ovde su oni koji obrazuju, leče, čuvaju red i mir, mnogi su došli danas u Beograd i poneli stare pištaljke za stare, ali još neostvarene ciljeve. Sećamo se obećanja demokratskih vlasti kada smo imali ideju o boljoj budućnosti, a sada nam se čini da se ona ne razlikuje puno od omražene prošlosti. U pregovorima se stalno ponavlja da novca nema, a kako onda razumete sve ove tendere, skandale, afere…“

– Predsednik nije u državi, a nema ni ostalih predstavnika vlasti, jer nemaju hrabrosti da se suoče sa ljudima koji traže bolje. Ukoliko ne mogu da poprave stanje, neka idu i puste da to učini ko može. Optužuju nas da rušimo državu, a ne shvataju da smo mi njeni stubovi – poručio je Leonardo Erdelji, predsednik Unije prosvetnih sindikata Srbije.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da su njegove kolege uz narod i „čuvaju mu leđa“, bilo da obezbeđuju protest ili da su sa njima u koloni.

– Vaše brige su i naše, jer vi obrazujete, vaspitavate, lečite i branite našu decu. Da biste to i dalje činili, nadležni moraju da čuju vaše zahteve i da učine nešto – naveo je Mijailović.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić poručio je da je Srbija ustala.

 

bruka

Ima i drugog zakona osim Obradovićevog … jedan od transparenata

– Ispred sebe vidim najbolje od Srbije, a iza sivi dom. Mi učimo i lečimo, a oni upropašćavaju – govorio je Mrkić.

Uz profesore su juče bili i mnogobrojni srednjoškolci i studenti.

Gde nestaje novac?

Protestanti su u Vladi predali predlog protokola namenjen premijeru, u kojem traže hitan nastavak pregovora o „prihvatljivom povećanju plata zaposlenih u javnom sektoru i državnim organima“. U protokolu se navodi da nije istina da nema novca i da bi država za ispunjenje zahteva mogla da obezbedi novac ukoliko bi se on iz sive ekonomije prebacio u regularne tokove.

Novi bilbordi „Megatrenda“

Većina govornika na jučerašnjem protestu bavila se i bilbordima Univerziteta „Megatrend“, koji su pozivali mlade da odu iz zemlje. „Megatrend“ je, međutim, juče u nastavku kampanje „izbacio“ nove bilborde sa sasvim drugačijom porukom.

Nova poruka glasi „Završi ‘Megatrend’ i ostani u Srbiji“, a sa „Megatrenda“ poručuju da su želeli da probude svest javnosti i nateraju da se razmisli o rastućem problemu odliva mozgova.

– Mislim da je sada jasno da „Megatrend“ ne tera ljude iz zemlje – rekao je za Press Mića Jovanović, rektor i vlasnik ovog privatnog univerziteta.

Premijer Mirko Cvetković nije bio u Vladi, ali je na skupu EFG banke pre podne izjavio da štrajk prosvetnih radnika nije veliki i istakao da je Vlada ispunila sve dogovorene novčane zahteve.

– Prosvetnim radnicima će novac koji im je uskraćen zbog štrajka biti isplaćen kad ih nadoknade. Bilo bi nepravedno prema ljudima u privatnom sektoru i prema nezaposlenima da se isplate plate za nešto što nije odrađeno – naveo je Cvetković.

Ana Vlahović, Beograd