Naucni-skup-527.jpg

Поводом двеста година од проглашења Доситеја Обрадовића за првог министра просвете Србије, отворен Научни скуп „Доситеј Обрадовић у српској историји и култури“ у Народној банци Србије. На скупу учествује више од 60 научника из Србије и иностранства.

Научни скуп који је данас отворен у Народној банци Србије трајаће до 15. октобра, уз учешће више од 60 научника из Србије и иностранства.

„Поруке и вредности које је пре два века у Србији ширио просветитељ Доситеј Обрадовић треба да буду узор и садашњим генерацијама“, поручили су учесници научног скупа „Доситеј Обрадовић у српској историји и култури“.

Повод за одржавање скупа јесте 200 година проглашења Доситеја за првог министра просвете Србије. Председник Матице српске Чедомир Попов подсетио је да је Доситеј ширио верску и националну толеранцију, борио се за очување језика и развој школства у Србији.

„Доситејево дело и моралне вредности које је пропагирао никада неће бити застареле, њих треба обнављати и ширити међу данашњим генерацијама“, поручио је Попов.

Попов је истакао да су данашње поруке о припадности српског народа Европи заморне, бесмислене, политички мотивисане и непотребне, јер их је још давно упутио Доситеј Обрадовић.

„Да припадамо Европи, учио нас је Доситеј. Он је био мост између патријархалне Србије и нових достигнућа европског просветитељства“, рекао је Попов.

Према његовим речима, потребно је пружити отпор обезљуђивању човечанства, а начине и савете како да се то учини треба потражити у Доситејевом делу.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић, подсетио је да је, отворивши Велику школу, у српску просвету увео европске школске програме и садржаје.

„Доситеј нам је показао да прихватање вредности великог света не умањује, већ напротив, увећава љубав према свом народу“, поручио је Обрадовић.

Министар је истакао да је управо Доситеј указивао на важност просвете за свеобухватни развој народа и друштва и да је то порука на коју треба подсећати и данас.

На тродневном скупу, дело Доситеја Обрадовића биће анализирано по областима – од историје, преко филозофије, педагогије, до књижевности и језика.

РТС