Izvor: Beta

ucionica-527

Sindikati prosvete, koji štrajkuju od 28. januara, najavili su da će 25. marta obustaviti nastavu u celoj zemlji ako im plate budu smanjene zbog štrajka.

Sindikati su najavili i da će organizovati velike proteste u u Beogradu.

Ministarstvo prosvete je najavilo da će prosvetari koji su štrajk nastavili posle potpisivanja kolektivnog ugovora koji je 7. februara prihvatio jedan sindikat, biti plaćeni po učinku.

Prosvetni radnici su 7. marta dobili ček za prvi deo februarske zarade koji nije umanjen, a drugi deo februarske zarade očekuju oko 20. marta.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je na konferenciji za novinare da je nezakonito da prosvetni radnici u štrajku dobiju manje plate i zapretio obustavom nastave, što je takođe protivzakonito.

„Ako Ministarstvo prosvete ne poštuje zakon, nećemo ni mi. Izvršili smo ustupke koliko smo mogli, više nećemo“, kazao je Erdelji.

Prema njegovim rečima, 25. marta će biti veliki protest u Beogradu, a možda i u drugim mestima.

Erdelji je naveo da su se predstavnici prosvetnih sindikata sastali sa predstavnicima sindikata drugih javnih službi i da će napraviti platformu za poboljšanje svog položaja koju će predložiti Vladi i Skupštini.

„Ukoliko ta platforma ne bude imala očekivane efekte, moguć je miting svih javnih službi“, kazao je Erdelji.

Štrajkuje 70.000 zaposlenih

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković na današnjoj konferenciji je rekao novinarima da će oni odustati od štrajka isključivo ako se promene koeficijenti za obračun plata, odnosno ako se obezbede dodatne dve milijarde dinara za plate u prosveti.

„Nisu uspeli da uguše kriminal, javne nabavke, inflaciju… pa daj da se obračunamo sa obrazovanjem! Tražimo dve milijarde za povećanje plata“, kazao je Brajković.

Erdelji je rekao da je novi kolektivni ugovor moguć ukoliko se prihvate izmene koeficijenata, i da će radikalizovati štrajk ako se to ne dogodi.

Erdelji je ocenio da Ministarstvo prosvete manipuliše podacima o broju škola u štrajku i naveo da štrajkuje oko 70.000 zaposlenih u prosveti.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je ukazao i da je netačno da lokalne samouprave izdvajaju oko sedam odsto svojih budžeta za obrazovanje.

Predsednici ta tri sindikata ocenjuju da je prosveta u „pat poziciji“ zbog Ministarstva, a ne zbog njih.

Predstavnici Vlade i prosvetnih sindikata danas nastavljaju pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru. Sastanak je najavljen za 13 časova.

Ti pregovori nemaju veze sa štrajkom prosvetnih radnika, pošto se posebnim kolektivnim ugovorom ne rešava pitanje zarada, već se definišu ostala prava iz radnog odnosa, poput godišnjeg odmora.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je agenciji Beta da se od sindikata očekuje da na sastanku obrazlože svoje ideje i predloge u vezi sa tim dokumentom, a očekuje se jedinstveni predlog dokumenta, sa kojim bi se saglasila sva četiri reprezentativna sindikata.

Skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju tri sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti.

Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio dogovor sa Vladom i prekinuo štrajk.

U sredu, 9. marta 2011. godine broj škola u kojima časovi traju 45 minuta je 1106 ili 61,6 odsto, dok su časovi skraćeni na 30 minuta u 688 škola ili 38,3 odsto, saopštilo je Ministarstvo prosvete.