Šestaci će raditi kombinovani test koji ih očekuje za dve godine, a krajem aprila probno testiranje imaće i maturanti. – Završni ispit u junu

Konkurs za upis u srednje škole i informator bi trebalo da budu objavljeni do 15. aprila, izjavio je novinarima mr Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke. Ove školske godine osmi razred će završiti 78.000 đaka, a za više od polovine njih predviđena su mesta u četvorogodišnjim srednjim stručnim školama (41.000). Za učenike koji planiraju da upišu gimnaziju predviđeno je 22 odsto mesta (18.000–20.000), a preostale knjižice su namenjene đacima koji će školovanje nastaviti u trogodišnjim stručnim školama.

Ministarstvo je pripremilo i predlog upisnog kalendara za ovu godinu, a termini će biti približni prošlogodišnjim. U junu će se, kao i do sada, polagati srpski, odnosno maternji jezik (lane 23. juna) i matematika (dan kasnije). Konačni rezultati trebalo bi da budu poznati do 3. jula, dok će se spiskovi želja sa odabranim školama predavati 4. i 5. jula. Prvi upisni krug trebalo bi da traje 13. i 14. jula, a drugi počinje i završava se u istom danu, 15. jula.

Na testovima će biti 25 odsto poznatih zadataka, 25 procenata delimično izmenjenih i polovina potpuno nepoznatih. Međutim, pre nego što se nađu na pravom završnom ispitu, đaci će imati probni test – šestaci u subotu, a osmaci krajem aprila.

Učenici šestog razreda će, podsetimo, na kraju osmog polagati osim maternjeg jezika i matematike, i kombinovani test iz pet predmeta. Zato će sada na testu imati kombinaciju pitanja iz biologije, istorije, fizike i geografije, a sledeće godine će isti učenici imati test i sa pitanjima iz hemije koja se uvodi u sedmom razredu.

U uputstvu koje su dobili roditelji jedne beogradske osnovne škole navodi se da će testiranje početi u 10 časova, da će trajati dva sata i da đaci u prostoriju u kojoj se polaže mogu da unesu samo pribor za rad (grafitna olovka, hemijska olovka i gumica) i vodu (osvežavajući napitak).

Zadaci će biti nepoznati, a testiranje fleksibilno, pa oni koji ga ne budu radili 31. marta, mogu to učiniti sledeće nedelje. Rezultati sa ove provere iskoristiće se kao povratna informacija da se sve na vreme testira, ispravi i pripremi do završnog ispita kojim se 2013/2014. uvodi treći, kombinovani test.

Osmaci će imati probni test 21. i 28. aprila. Data su dva termina, kao i lane, zbog toga što će se u nekim školama simulacija male mature poklopiti sa kalendarom takmičenja. Ova svojevrsna provera znanja sa potpuno nepoznatim zadacima služi i za razbijanje treme. Osmaci su već imali jednu probu u oktobru sa testovima koji prošlog juna nisu bili iskorišćeni na ispitu.

S. Gucijan

———————————–

Polaganje u velikim prostorijama

I virtuelnu malu maturu i završni ispit, đaci će polagati u velikim prostorijama.

– Insistiraćemo na tome da polaganje u svim većim gradovima bude u velikim prostorijama, kao i prošle godine. Ako ih škole nemaju, videćemo da li postoje pri opštinama i domovima kulture, jer se to pokazalo kao dobro. Želimo da uvedemo supervizora i na samom pregledanju testa. Do sada su ih oni kontrolisali samo na putu do direktora i učionice i iz učionice do direktora, a sada želimo da uvedemo supervizora i tamo gde se pregledaju testovi – saopštio je Zoran Kostić.

POLITIKA