На позив Кабинета председнице Владе  за прву годишњу конференцију о образовању уз  представнике универзитета, привреде, иностраних партнера, били су позвани и репрезентативни синдикати    ГСПРС,,Независност ,, и  Синдикат образовања Србије.

 Испред нашег синдиката конференцији је присуствовао  заменик председника Милован Вуксановић.

Прва годишња конференција о образовању, која је организована на иницијативу Кабинета председнице Владе, одржана је 23.12.2022.г. у Палати „Србија“. Конференција је  иницирана како би се сумирале урађене системске ствари које омогућавају да се боље сагледа образовни систем, (али и да се види шта је потребно мењатио чему није било речи) .

 На конференцији су  представљени и први резултати успостављања Јединственог информационог система просвете.

У уводном обраћању премијерка Брнабић је истакла  да је кроз ЈИСП спојена читава просвета са тржиштем рада и да се сада може видети како се ученици или студенти запошљавају након завршеног школовања, колико чекају на запошљавање, колика је прва плата(приказана у бруто износу, а они који се запошљавају после класичног модела имају мању плату???), да ли се запошљавају у области за коју су се школовали или неку другу.

Она је истакла да  је у последњих шест година, уз помоћ финансијских партнера, пре свега Светске банке, учињено  доста када је реч о инфраструктури у систему образовања, у шта спада и изграђених 4.800 нових места у предшколском образовању.

Према њеним  речима, у основном образовању учињено је највише, од повезивања на брзи бежични интернет за шта је издвојено 60 милиона евра. Брнабић каже да ће тај пројекат бити завршен 2023. године и наводи да је од 1.800 школских објеката које ће бити повезане на брзи бежични интернет, 1.600 већ повезано.

Она је истакла да је дигитализација допринела  да 50 одсто уписа у школској 2021-2022. години буде завршено електронски и да је прошле године помогла  у процесу мале матуре , те да  први пут није морало да се размишља о безбедности тестова.

Kада је реч о средњем образовању, премијерка је  навела да је повећан број специјализованих ИТ одељења и додала да је од 2019. године уведено дуално образовање што се, како каже,  показало као добар одговор на незапосленост младих,али нема одговора  зашто се смањио број радничких занимања.

Брнабић је, истакла да је уложено више од 250 милиона евра у инфраструктуру јер, како је рекла,  није улагано  45 година.

Говорећи о високом образовању, она је навела, да је потребна изградња додатне инфраструктуре, што подразумева и уметничке факултете.

 Истакла  је да је у претходних седам година отворено четири Научно-технолошка парка.

На Конференцији, поред премијерке Ане Брнабић, обратио се и министар  просвете Бранко Ружић, поздрављајући идеју  о организовању годишње конференције, с намером и жељом да она постане традиционална.

Министар просвете  је рекао да образовни систем Србије обезбеђује једнак приступ образовању за сву децу, нуди лепезу могућности и избора, те да се наставни планови  мењају тако да обезбеђују исходе учења који дају компетенције, знања и вештине.

Министар је истакао да је  реформа планова и програма у разредима основне школе у пуном обиму завршена закључно са школском 2021/2022. годином и да је донела нови педагошки концепт програма оријентисаних на процес учења и исходе, односно на функционална знања ученика.

Говорећи о предшколском васпитању и образовању, министар, је истакао да  је повећан обухват деце до три  године из осетљивих група и  да је  у 2020/2021. години, први пут у последњих десет година, био већи од 30 одсто.

„Део ових мера за већи обухват деце су и велика инфраструктурна улагања у изградњу вртића која ће обезбедити додатних 11.000 места у предшколским установама. Четири вртића у Дољевцу, Житорађи, Сремској Митровици и Владичином Хану су готови, радови су у току на осам вртића, у Kрушевцу на две локације, Лозници, Мерошини, Тутину, Прокупљу, Шиду и Смедереву,  а за 11 вртића ће бити расписан тендер“.

Министар Ружић је рекао и да се разноликост образовног система највише уочава на нивоу средњег образовања, где је већ на нивоу гимназијског образовања доступан велики број различитих смерова,  уз напомену да су наши ученици, који су похађали и полагали програм интернационалне матуре, са својим вршњацима из других земаља   остварили  резултате изнад светског просека.

Министар је навео да средње стручно образовање нуди 200 образовних профила за различита подручја рада у средњим стручним школама, а посебна вредност овог дела образовног система, према његовим речима,  је дуално образовање,али нема образложења зашто долази до смањења радничких занимања.

 Рекао  је да су учињени значајни помаци у подршци образовању деце ромске националности кроз обезбеђене стипендије, као и афирмативне мере уписа.

Министар је најавио значајна улагања у инфраструктуру у високом образовању и да  ће бити  проширени  капацитети студентских центара у Београду и Нишу за додатних 1400 места.

24.12.2022.г

                                                                                                                                                                                                            ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ                                                                                                                                                                                                                                                                     Милован Вуксановић, заменик председника