DRAMA U OVČARSKO-KABLARSKOJ KLISURI

Đaci su zalutali u šumi i zaglavili se između dve stene. Akcija spasavanja trajala više od tri sata

ČAČAK – Planinari spasavali đake!

Prijatan obilazak Ovčarsko-kablarske klisure i lokalnih manastira za 96 đaka i desetak profesora OŠ „Dule Karaklajić“ iz Lazarevca kasno preksinoć u sekundi se pretvorio u pakao i žestoku avanturu!

Iako su imali iskusnog vodiča, đaci su se izgubili u šumi i zaglavili između dve stene, odakle nisu mogli da pronađu izlaz. Akcija spasavanja trajala je više od tri sata, a planinari, meštani, vatrogasci i policija po mrklom mraku uspeli su da ih bezbedno izvuku. Drama je počela kad je ekskurzija krenula od manastira Sretenje ka Preobraženju i u jednom trenutku izgubila orijentaciju.

Učenik Vukašin Lekić (13) i njegov brat Dušan (17) kažu da u šumi u kojoj su zalutali nije bilo ni svetla ni mesečine.

Posle svega što su prošli, bezbedni u dvorištu svoje škole u Lazarevcu tvrde da se nisu plašili:

– Brat mi je iskusan planinar. Mlađim đacima bilo je hladno, drhtali su. Mi smo ih tešili, govorili da će sve biti u redu, nisam se plašio, sve ovo doživeli smo kao veliku avanturu.

Njegov brat Dušan kaže da se tako nešto može desiti svakome i da je u pitanju neočekivana greška vodiča.

– Malo smo zalutali, ali se nismo izgubili! Sam bih sišao sa stene, ali morao sam da čuvam ostale i brata Vukašina.

Prema rečima domaćina i glavnog vodiča ove ture Miluna Ćojbašića iz PD „Kablar“, koji ima 35 godina iskustva, samo mesec dana ranije bez problema je prošao istu rutu.

– Ne verujem šta se desilo. Teško mi je, nije mi jasno kako sam uspeo da zalutam. Mislim da ću dati otkaz! Prešli smo 15 kilometara, izgubili smo dosta vremena kod manastira Sretenje, pa sam decu što pre hteo da bezbedno dovedem do Ovčar Banje. Na laganoj stazi, nekih 200 metara iznad magistralnog puta Čačak – Ovčar Banja, u blizu manastira Preobraženje ostali smo zaglavljeni između dve velike stene i nismo mogli ni napred ni nazad, a problem je što je u međuvremenu pao mrak – kaže on.

Direktor: Pet godina obilazimo planine

Miroslav Davidović, direktor škole „Dule Karaklajić“, kaže da planinarska sekcija već petu godinu zaredom uspešno obilazi planine.

– Baš mi je žao što se desio incident – kaže za Kurir Davidović.

Kanapima spuštali decu

Čitava drama trajala je od kasnog podneva do 21 sat uveče. Deca su prebačena, najpre u Ovčar Banju, a potom i u Lazarevac.

Vesna Milošević, vođa alpinističke sekcije PD „Kablar“, koja je takođe bila u spasilačkoj ekipi, navodi da su svi, osim nastavnika, ostali smireni.

– Brzo smo organizovali prijatelje, vodiče i policiju kako bi deca najkraćim i najbezbednijim putem došla u civilizaciju. Formirali smo ljudski lanac i jedno po jedno dete bezbedno spustili kanapima do magistrale – kaže Miloševićeva.

Kurir