U klupama 1.000 prvaka manje

U Srbiji se svake naredne godine u osnovnu školu upisuje sve manje dece, najgore u manjim gradovima. Broj učenika koji polaze u prvi razred poslednje decenije opao za najmanje 10.000.

U školske klupe u Srbiji prvog septembra će sesti oko 73.000 đaka, što je oko hiljadu manje nego prošle godine. Broj prvaka se smanjuje već godinama, a njihov broj za deceniju opao je za najmanje 10.000! Oseka u broju dece najvidljivija je u manjim gradovima, a zbog malog broja đaka na izdisaju je nekoliko hiljada odeljenja u seoskim školama.

 

Velika škola koja nestane svake godine samo je jedan od pokazatelja bele kuge koja decenijama kosi Srbiju. U prvi razred 2000. godine, primera radi, stupilo je više od 85.000 dece, dok taj broj poslednjih godina ne prelazi 75.000. Neslavni rekord zabeležen je septembra 2006. kada je prvi put zazvonilo za tek 69.000 đaka.

Da će u klupe sesti oko 73.000 novih školaraca pokazuje i činjenica da je 2005. godine, kada su rođena deca koja ovog septembra polaze u osnovnu školu, na svet došlo 72.180 dece. Konačni broj prvaka dobija se sabiranjem sa decom koja su rođena tokom prva tri meseca 2006. godine, koja će u klupama biti pridružena nešto starijim drugarima.

USKORO I STRATEGIJA STRATEGIJU obrazovanja Vlada Srbije usvojiće u septembru – najavio je ministar Žarko Obradović. On kaže i da ne postoji obaveza njenog razmatranja u Skupštini. – Informisaćemo o tome nadležne skupštinske odbore, koji će otvoriti raspravu. Skupština bi trebalo da bude upoznata sa sadržinom strategije. Čim je formirana nova vlada formalno sam potpisao taj dokument i prosledio ga drugim ministarstvima na razmatranje – objašnjava Obradović.

Da će ove godine sigurno biti manje prvaka ukazuje i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović. On napominje da je bez obzira na to za početak školske godine – sve spremno.

– Ministarstvo je za svaki slučaj pripremilo 75.000 kompleta udžbenika, iako očekujem da će u školu krenuti oko 2.000 manje đaka – kaže Obradović. – Praksa je takva da je broj prvaka uvek veći nego što to pokaže statistika. Izdavači i svi ostali su sve uradili na vreme tako da će đaci sva četiri razreda osnovne škole koja su obuhvaćena projektom besplatnih udžbenika, knjige dobiti na vreme.

Udžbenike koje obezbeđuje država, gotovo je izvesno, neće ni otvoriti najmanje 3.000 dece stasale za nastavu. Na toliko upućuje statistika mališana koji, uprkos zakonskoj obavezi, ne krenu u prvi razred. Njihovi, i roditelji svih učenika koji školu napuste pre male mature, rizikuju da plate kazne od 5.000 do 25.000 dinara.

Pomak je poslednjih godina, ipak, napravljen među romskom populacijom, tradicionalno nenaklonjenoj školovanju. Na blagi skok u ukupnom broju upisanih prvaka utiče za oko 10 odsto veći broj Roma prvaka, koliko ih se poslednje dve godine upisuje u prvi razred.

Najmanje dece krenuće na nastavu u Vojvodini i istočnoj Srbiji. Sve škole dobile su uputstvo od Ministarstva prosvete i nauke kako da reorganizuju odeljenja, jer u jednoj učionici ne bi smelo da bude manje od 15 đaka, niti bi smelo da ih je više od 34. Za odeljenja sa manje od 15 učenika mora da postoji saglasnost Ministarstva prosvete, koja se najčešće daju seoskim školama.

SASTANAK MINISTRA I SINDIKATA

Za početak školske godine, pored prvaka i učenika ostalih razreda, priprema se i Ministartvo prosvete. Za sredu je planiran sastanak ministra sa sindikatima prosvete i nauke. Na njemu će pod lupu biti stavljen novčanik prosvetara, a pozvani su i predstavnici Ministarstva finansija. Tema razgovora je upoznavanje sa ekonomskom situacijom i traženje načina da se poboljša materijalni položaj zaposlenih u školstvu.

Izvor:V.Novosti