Uprava odmarališta „Mašinac“ na Kopaoniku iz hotela izbacila osmoro đaka Četvrte beogradske gimnazije zbog toga što su pušili u sobama

BEOGRAD – Smrzla sam se.

– Osećam se povređeno i postiđeno – priča kroz suze Milica Živković (15), jedna od osmoro učenika Četvrte beogradske gimnazije iz Beograda koji su juče, na – 12 stepeni Celzijusa, izbačeni iz dečjeg odmarališta „Mašinac“ na Kopaoniku, gde su bili na rekreativnoj nastavi. Razlog – zapalili su cigarete.

– Upravnica hotela Slavica Anđelković izbacila nas je iz hotela, dok su nam roditelji govorili da ostanemo. Ona nas je videla u 12 sati noću između srede i četvrtka kako pušimo na prozoru i odmah je došla s radnikom obezbeđenja – kaže Milica, jedna od tridesetak učenika gimnazije koji su na zimovanje otišli 15. januara, a po koju je Kurir, na molbu roditelja, otišao i dovezao je s Kopaonika.

Dve maloletne devojčice u kasnim večernjim satima u pratnji nastavnika takođe su se vratile kući, dok su punoletni dečaci od­lu­či­li da se vrate u „sopst­ve­noj režiji“.

Aleksandar Živković, otac Milice Živković, tvrdi da ga je ćerka 19. januara nazvala i kroz plač objasnila da upravnica hotela nju i još sedmoro dece izbacuje iz doma.

– Bio sam potpuno van sebe jer nisam mogao da verujem da će neko da mi izbaci dete iz hotela, a da me ranije nisu obavestili o tako rigoroznim merama. O tome nije bilo reči na roditeljskom sastanku koji smo imali neposredno pre puta – kaže Živković, i dodaje da mu je upravnica Anđelković, kad je prvi put pokušao da dobije objašnjenje, spustila slušalicu.

Tatjana Jovanović, majka Emilije Jovanović, koja je takođe izbačena iz hotela, smatra da dete zbog jedne zapaljene cigarete ne treba da bude bačeno na stub srama.

– Ne mogu da verujem da su deca bila uslovljena da će, ako ne napuste hotel, svi učenici biti vraćeni kući. Ne mogu da verujem da upravnica toliko nema sluha. Nisam uspela da je dobijem, a nastavnici Borki Vučnić, koja je bila u pratnji dece, rekla sam da ne želim da se dete vrati dok ne razgovaram s upravnicom – jada se Jovanović.

U školi tajac

U Četvrtoj beogradskoj gimnaziji nismo uspeli da dobijemo bilo kakvo objašnjenje o događaju na Kopaoniku. Sekretarica nam je rekla da direktorka škole Gordana Mihajlović nije u kancelariji i da pozovemo u ponedeljak. Kad smo joj zatražili mobilni telefon direktorke, ponovila je da zovemo u ponedeljak i bez pozdrava spustila slušalicu.

Ministar prosvete: Saznaću šta se desilo

Ministar prosvete Žarko Obradović nije želeo da se izjašnjava o ovom događaju dok, kako kaže, ne sazna šta se dogodilo.

– Ne znam ništa o pušenju, a obavešten sam da su deca sedela na simsu hotela. Dok ne saznam šta se zaista dogodilo, ne mogu da dajem nikakve izjave – kratko je za Kurir rekao Obradović.

Roditelji: Kao da smo ih poslali u logor

Među roditeljima koji su sinoć na autobuskoj stanici u Beogradu sačekali decu našao se i Goran Jovanović, otac Emilije (15).

– Zatečen sam time što je pušila, ali ova situacija je ispala kao da sam poslao ćerku u logor Dahau. Izbaciti decu zbog cigarete stvarno je okrutno – rekao je Goran.

Upravnica doma: Takav je kućni red

Upravnica Doma učenika srednjih škola „Mašinac“ Slavica Anđelković kaže za Kurir da su direktori i profesori škola upoznati s pravilnikom nastave u njihovom objektu.

– Zna se da ne poštovanje kućnog reda podrazumeva isključenje s nastave, a to znači povratak kući. Decu smo nekoliko puta opominjali, ali to nije imalo efekta. Trebalo je da krenu kući još u četvrtak, ali su deca počela da demonstriraju silu. Govorili su da nemamo prava da ih izbacimo – kaže Anđelković.

KURIR