POLITIKA Protest-foto-Z-ANASTASIJEVICH

Ulicama Beograda juče je prošetalo, prema procenama novinara, oko 20.000 ljudi. – Prosvetari u štrajku 62 dana. – Predati zahtevi nadležnima

Sindikalni protest pod nazivom „Ustani, Srbijo” okupio je juče u Beogradu predstavnike prosvete, pravosuđa, zdravstva, policije, koji traže poboljšanje svog materijalnog položaja i bolje uslove rada. Prema novinarskim procenama, centralnim gradskim ulicama šetalo je oko 20.000 ljudi, među kojima je bilo mnogo onih koji su došli iz unutrašnjosti Srbije. Protest su organizovala tri prosvetna sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika zaposlenih u prosveti Srbije, a pridružili su im se Udruženi sindikat Srbije „Sloga”, Novi sindikat zdravstva Srbije i Policijski sindikat Srbije. Najviše je bilo predstavnika prosvetnih radnika, koji su podsetili da se mnogi od njih nalaze u štrajku 62 dana, kao i da od njega neće odustati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi koje su naveli u predlogu sporazuma koji je juče predat Ministarstvu prosvete i nauke.

Zaposleni u javnim službama i državnim organima okupili su se na Trgu Nikole Pašića, odakle su uz zvuke „Marša na Drinu” i pesme „Beogradskog sindikata” krenuli prvo ka zgradi Predsedništva gde su predali pismo za predsednika Srbije, Borisa Tadića, u kojem mu poručuju da se Srbija probudila.

„Predlažemo i Vama da to pod hitno učinite“, navodi se u pismu uz isticanje da prosvetni radnici štrajkuju već dva meseca zbog čega je dovedena u pitanje školska godina, da se pregledi u zdravstvenim ustanovama zakazuju šest meseci unapred, da policija nema u čemu da ide na teren, da sudski procesi predugo traju zbog opterećenosti sudova.

Sledeća stanica protestne povorke bila je zgrada Vlade Srbije u kojoj su predali protokol koji su potpisali udruženi sindikati javnih službi i državnih organa Srbije, upućen predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću.

Protest se završio pred Ministarstvom prosvete i nauke, gde su predstavnici prosvetnih sindikata uručili predlog sporazuma Zoranu Kostiću, pomoćniku ministra, u kojem, između ostalog, traže da im do 28. marta budu isplaćene pune plate, budući da su onima koji su bili u štrajku umanjene, kao i da budu urađene dve korekcije koeficijenta zarade od najmanje 10 odsto u aprilu i oktobru. Tek ako Ministarstvo prosvete i nauke i premijer i ministar finansija potpišu ovaj sporazum, koji ima osam tačaka i u kojem se traže i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i učeničke domove, tri sindikata obustaviće štrajk.

Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, oštro je kritikovao odluku Ministarstva prosvete i nauke da nastavnicima koji su u štrajku budu smanjene plate.

– Tražimo da ministar objasni pismo koje je poslao školama, a u kojem se nalaže smanjenje zarada i da se suoči s prosvetnim radnicima, a ne da nam se obraća preko medija. Mi nismo građani drugog reda i ne rušimo državu, već tražimo da se obrazovni sistem stabilizuje, ojača, da bude kvalitetniji i bolji – rekao je Erdelji, koji je poručio i da se štrajk nastavlja budući da juče u Ministarstvu prosvete i nauke nije bilo nikoga ko bi mogao odgovoriti na zahteve prosvetnih radnika jer je ministar Žarko Obradović bio odsutan.

Sa skupa se mogla čuti još jedna poruka: da je prošlo vreme razjedinjenih i posvađanih sindikata. Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, istakao je da će sindikati koji su juče protestovali od sada nastupati kao jedan i izdvojio to kao najjaču poruku jučerašnjeg protesta.

Premijer i ministar razmotriće predlog sporazuma

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić izjavio je juče da će predlog sporazuma koji su mu predali predstavnici tri prosvetna sindikat u štrajku, biti prosleđen na razmatranje premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru prosvete Žarku Obradoviću. „O detaljima predlogatog sporazuma od devet tačaka obavestiću ministra prosvete i nauke, a on će dalje o svemu razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem”, kazao je Kostić agenciji Beta.

On je naveo da će nakon što predlog sporazuma bude razmotren, premijer Cvetković pozvati sindikate na razgovor i upoznati ih sa stavom vlade.

J. Čalija