KG_SVI

Синдикални лидери на састанку у Крагујевцу

ПОЛИТИКА

Синдикати просветних радника заузели јединствен став и поручили да нових преговора неће бити уколико Министарство просвете не повуче одлуку о исплати зарада по учинку.Генерални штрајк просветних радника и потпуна обустава наставе у Србији почеће 25. марта, уколико Министарство просвете до тада не повуче одлуку о умањењу плата. Стављање ван снаге одлуке о исплати зарада по учинку истовремено је и услов за нове преговоре с Министарством просвете. Просветари неће обуставити штрајк који су започели 28. јануара, а часови ће и током наредне седмице, до 25. марта, бити скраћени на 30 минута.

Ово су јуче у Крагујевцу саопштили представници три репрезентативна синдиката просвете, а одлука је донета после вишесатног састанка у Другој гимназији, коме су присуствовали чланови Уније просветних радника Србије, Гранског синдиката „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије.

– Ако Министарство просвете током наредне седмице не повуче одлуку о умањењу плата, ми ћемо у потпуности обуставити наставу. Одлука ће бити саопштена 25. марта, на великом заједничком митингу у Београду, када ћемо се придружити другим синдикатима из јавног сектора. Ми смо спремни за договор, али нових преговора с Министарством просвете уопште и неће бити, уколико оно не повуче одлуку о исплати зарада по учинку – изјавио је за „Политику“ председник Уније синдиката просветних радника Србије Леонардо Ердељи.

Синдикати просветних радника саопштили су јуче да остају при ранијим захтевима, а од Министарства просвете траже доношење новог закона о образовању, потписивање новог колективног уговора, повећање зарада, као и исплату отпремнина и јубиларних награда. Према речима председника „Независности“ Томислава Живановића, синдикати су одбили последњу понуду Владе Србије, пошто, како је рекао, она није донела ништа ново.

– Не боримо се за оно што нам по закону припада, ми хоћемо више. Проблем је што већ три месеца, колико траје штрајк, нема социјалног дијалога. Министарство просвете води само социјални монолог, а ако хоћу да слушам монолог, ја обично идем у позориште – рекао је Живановић, наводећи да „ђаци неће ништа изгубити, под условом да су радили претходне три по године“.

Према одлуци Министарства просвете, плате наставника и професора који су обуставили наставу биће мање за онолико колико нису радили, а то, практично, значи да ће више од 50 одсто просветних радника у Србији у понедељак добити само део фебруарске зараде. Плате ће бити мање за девет до чак 40 одсто.

– Плате професора и наставника који су у законитом штрајку не могу бити умањене, али је Министарство, ипак, донело такву одлуку. Саопштено нам је да ћемо ми наша права остварити на суду, али да то, сасвим сигурно, неће плаћати ова влада Србије. Наш основни захтев се односи на већа улагања у образовање. У Србији је две трећине становништва неписмено, а улагања у образовање су најмања у Европи. Такође, тражимо и измену Закона о образовању, јер по овом закону испада да је школа обавезна само за наставнике, не и за ученике – нагласио је Ердељи.

Према речима представника ових синдиката, око 80 одсто директора у почетку је одбило да потпише нова решења о исплати умањених зарада, али су многи од њих, како је наведено током јучерашњег састанка, били принуђени да промене став после притисака начелника школских управа.

Б. Карталовић