BLIC

drek2_f

Samo Poljoprivredni fakultet ne naplaćuje časove

– Osmaci i maturanti gimnazija i srednjih škola već se uveliko pripremaju za upis, a da li će prijemni ispiti biti pomereni za nedelju dana, znaće se najkasnije sledeće nedelje. Fakulteti pripremu budućih studenata naplaćuju od 3.000 do 29.000 dinara, koliko koštaju časovi na Građevinskom fakultetu.Privatni časovi za gimnazijalce i srednjoškolce su skuplji, pa u Beogradu za njih treba izdvojiti od 1.000 do 1.300 dinara. Toliko koštaju časovi matematike, hemije i fizike.

Na mnogim fakultetima u Beogradu pripremna nastava je počela još krajem prošle godine, ali ima onih koji će imati termine i u maju, junu. U tom periodu budući brucoši moći će da se pripremaju na Ekonomskom, Pravnom i Poljoprivrednom fakultetu.

Interesantno je da je pripremna nastava besplatna samo na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, pa će časove hemije, biologije, fizike, matematike i sociologije moći da pohađaju svi zainteresovani bez novčane nadoknade. Cena pripremne nastave na ostalim fakultetima u prestonici kreću se od 4.000 do 29.000 dinara.

U Nišu se osmaci užurbano pripremaju za polaganje male mature, a njihovi roditelji su već angažovali privatne profesore za srpski jezik i matematiku. Čas srpskog jezika košta 500, a matematike 400 dinara.

Pripremanje za fakultete je takođe počelo, a privatni časovi koštaju od 500 do 1.500 dinara. U Novom Sadu su privatni časovi nešto skuplji, pa u zavisnosti da li ih drže fakultetlije ili profesori, treba izdvojiti od 1.000 do 2.000 dinara.

I u ovom gradu su već počele organizovane pripreme za prijemne na fakultetima, a cene su od 3.500 dinara mesečno do 12.000 koliko za pripremu jednog predmeta plaćaju oni koji bi na Medicinski fakultet. U Kragujevcu privatni časovi za malu maturu koštaju 500 dinara, a ukoliko ih pohađa nekoliko učenika, za dvočas treba izdvojiti 300 dinara. Privatni časovi koštaju 800 dinara.