Od 13.694 studenata koji su Univerzitet u Beogradu upisali 2010/11. godine, 41 odsto nije uspelo da upiše drugu godinu. Od fakulteta je odustalo pet odsto studenata, dok je 36 odsto obnovilo godinu, pokazale su najnovije analize prolaznosti.

Najbolje rezultate imali su studenti Arhitektonskog fakulteta, gde je 87 odsto studenata položilo sve ispite i ostvarilo 60 ESP bodova.

 

– Ovaj fakultet, zbog velike konkurencije, upisuju najbolji srednjoškolci. Tokom godine studenti su na većini predmeta angažovani non-stop kroz razne projekte, analize. Polaganje ispita olakšano je i uvođenjem kolokvijuma – kaže za „Blic” prof. Vladimir Mako, dekan Arhitektonskog fakulteta.

Klikni za uvećanje (+)

Prema podacima UB, najmanje je studenata na Mašinskom i Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu koji su ispunili sve svoje ispitne obaveze i ostvarili 60 ESPB bodova.

– Problem je što brucoši dolaze sa lošim predznanjem iz srednjih škola. Ideja je da već od ove godine svakog septembra organizujemo besplatnu polaznu školu matematike, gde će profesori sa brucošima prelaziti gradivo iz srednje škole – objašnjava Milorad Milovančević, dekan Mašinskog fakulteta.

Ohrabruje to što je prolaznost na ispitima generacije 2010/11. godine u odnosu na generaciju pre njih u blagom porastu – povećana je za tri odsto.

РBLIC