peticija-studenata.jpg

Око 45.000 студената свих факултета у Србији је, за седам дана акције „Десетка за Србију“, потписало петицију за измену Закона о високом образовању. Сматрају да је терет реформе само на академцима. Основни захтев да сви студенти који су стекли 48 бодова могу да упишу наредну годину студија као буџетски.

За првих седам дана акције „Десетка за Србију“, око 45.000 студената свих факултета у Србији потписало је петицију за измену Закона о високом образовању, јер сматрају да је терет реформе само на академцима.

„Не тражимо да учимо мање, него да свако ради свој посао, а не да терет реформе само буде на студентима. Проблем је на факултетима који нису реформисали градиво, оптерећење није адекватно“, рекао је у изјави Танјугу председник Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) Миша Живић

Акција је почела крајем фебруара, а на факултетима који су се накнадно укључили трајаће још наредне недеље. Према речима председника СКОНУС-а, који је са још неколико студентских удружења иницијатор акције, у тој асоцијацији су јако задовољни одзивом.

Студенти сваке године организују протесте, јер тврде да реформе у високом образовању, започете 2005. године доношењем Закона, нису доведене до краја.

Њихов основни захтев је да се сви студенти који су стекли 48 бодова, могу уписати у наредну годину студија као буџетски, односно да услов не буде са 60 бодова.

Академци траже и враћење апсолвентског стажа, затим да се формира фонд за развој високог образовања, доношење новог шифрарника занимања, јер око 60.000 младих није препознато на тржишту због тога што стара класификација занимања није усклађена са болоњским звањима.

„Такође, тражимо да се уведе социјална димензија у систем финансирања како не би били ‘блокирани’ одлични студенти који су слабог материјалног стања, затим смањење оптерећења студената, реформу наставних програма, наставе“, рекао је Живић.

Надамо се да ће велики број потписа дати легитимитет нашој акцији и показати жељу да се закон промени што пре, рекао је Живић, који очекује да ће у наредних месец до два доћи до измена и допуна тог прописа, са унетим захтевима академаца.

Студенти ће петицију са потписима, именом и презименом, матичним бројем сваког студента, предати ресорном министарству и универзитетима, рекао је Живић и навео да ће испуњавањем студентских захтева престати разлози за протесте сваке године.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић навео је, поводом петиције студената, да је разговарао са представницима СКОНУС-а и да ће разговори бити настављени.

„Тражићу од факултета да дају своју оцену да ли је процес реформе урађен или не, какав је степен оптерећености студената, односно тражићу да се већа факултета изјасне о ономе што студенти постављају као проблем“, рекао је Обрадовић.

Обрадовић је најавио да ће у договору са ректорима универзитета бити сачињена анализа пролазности студената од доношења Закона о високом образовању и навео да је транспарентност рада факултета лоша страна система, јер, како каже, студенти немају могућност на факултету да виде на шта се троши новац који држава даје факултетима.

РТВ