(Fonet)Beograd — Oko 60 odsto odličnih srednjoškolaca koji su upisali fakultet u Beogradu i konkurisali za dom, ostalo je bez smeštaja

Za studentski dom konkurisalo je više od 2.300 brucoša, ali će na početku studentske godine u domove SC moći da se useli tek oko 920 brucoša, kaže direktor Studentskog centra „Beograd“ Milovan Petrović.

Petrović je istakao da će još 30 odsto brucoša dobiti smeštaj do kraja kalendarske godine. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović uručio je na svečanosti u domu „Karaburma“ ključeve za prvih pet najbolje plasiranih devojaka.

369 devojaka je konkurisalo sa prosečnom ocenom 5.00. Poželevši brucošima uspešno školovanje, Obradović je rekao da vlada Srbije svake godine ulaže u podizanje kvaliteta studentskog standarda.

Planirali smo da ove godine renoviramo domove „Patris Lumumba“. „Mika Mitrović“, kao i objekte na Avali i Zlatiboru, rekao je ministar prosvete i nauke i podsetio da je započeta izgradnja studentskog centra u Nišu.

Brucoškinjama je savet dao i ministar obrazovanja Žarko Obradović, koji je i sam živeo u Studenjaku. Kako kaže, treba iskoristi sve prednosti života u domu, od besplatnih predavanja, filmskih projekcija, a prijateljstva stečena tu ostaju za ceo život.

“To su lepe godine, ostaju u lepom sećanju. Verujte, ja i dan-danas srećem puno ljudi koji su živeli u studentskom gradu i onda se znamo po tome. Ovaj kaže – ja sam živeo u ovom bloku, ja sam u drugom. Mislim da je to jedan lep period života”, kaže Obradović.

U objektima SC „Beograd“ smešteno je 12.000 studenata, a dnevno bude posluženo 25.000 obroka. Raspodela soba za brucoše muškarce počeće sutra, a od 15. novembra i za studentre starijih godina.

(Тanjug)