UŽICE -U tradicionalnoj Školi prijateljstva humanitarne organizacije „Naša Srbija“, u kojoj borave deca iz osam zemalja regiona i Srbije, posle prvog dela, multietničkog seminara, na programu je „Srpski kod“ za decu srpske nacionalnosti iz okolnih zemalja.

Deca iz Nevesinja, Ljubinja, Berkovića, Gackog, Bileće, Andrijevice, Plava, Berana i Bijelog Polja u školi, u kojoj je osnovni predmet drugarstvo a ocena iz njega najvažnija, uče i o srpskoj istoriji, jeziku, kulturi i tradiciji.

O onome što se tokom redovnog školovanja tek pomene, sada slušaju u učionicama na otvorenom, bez školskog zvona i dnevnika. Zato je to škola čiji početak svi s nestrpljenjem očekuju, a učenju se raduju,prenosi RTS.

Boško Slijepčević iz Gackog, koji je na Tari prvi put, kaže da je u Školi stekao prijatelje i naučio mnogo o običajima, Nemanjićima…

Ana Damjanović iz Bijelog Polja najviše uživa u sportskim aktivnostima, kreativnim radionicama i rekreaciji, a Anđela Dželatović iz Bileće u druženju.

„Upoznala sam mnogo prijatelja iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore“, kaže Anđela. „Nadam se da ću s njima održavati veze i da ću i dalje biti odlična u školi kako bih mogla opet da dođem.“

„Srpski kod“ je trenutno najvažniji projekat Škole prijateljsstva, kaže direktorka Gordana Gavrilović: „Deca uče o srpskoj istoriji, tradiciji, kulturi, veri – svemu onome što čini srpski identitet. Podstičemo stvaranje kulturnog i duhovnog prostora svih Srba u okruženju, pomažemo da ojača njihova veza s maticom.“

Trenutno na Tari boravi dve stotine mališana iz Republike Srpske i Crne Gore, a kroz njene učionice ovog leta proći će oko osam stotina đaka.

Autor:

Novinske agencije