RTS              deca

Mинистарство просвете саопштило да се настава одвија у скоро 97 одсто школа. У школама чланицама Синдиката образовања Србије данас је редовна настава. Унија синдиката просветних радника, која са гранским синдикатом „Независност“ наставља штрајк, саопштила да штрајкује 1.200 школа.

Настава се данас одвија у 1.739 од укупно 1.804 школа у Србији, односно у 96,8 одсто, саопштило је Министарство просвете. Са пуним радним временом раде 903 школе, док су часови скраћени на 30 минута у 836 школа.

У потпуној обустави је 3,1 одсто, односно 55 школа, што је за 17 мање у односу на претходни дан, додаје се у саопштењу.

Синдикат радника у просвети саопштио је да наставља штрајк и да је у школама које су чланице тог синдиката са територије Београда и Војводине, настава скраћена на 30 минута.

Унија синдиката просветних радника Србије негирала је тврдњу министарства просвете да је више од 50 одсто школа обуставило штрајк и навела да и даље штрајкује 1.200 школа.

С друге стране, све школе чланице Синдиката образовања Србије од данас имају редовну наставу, пошто је тај синдикат одлучио да прекине штрајк и једини је од четири синдиката образовања који је одлучио да прихвати Протокол који је Влада Србије понудила синдикатима.

Штрајк настављају Грански синдикат „Независност“ који ће Влади понудити нови протокол у којем траже повећање плате од 18 до 20 одсто.

УСПРС ће данас и сутра организовати јавне часове у Крагујевцу и Чачку, на којима ће запослени у образовању изразити незадовољство стањем у просвети.

Ердељи позвао на наставак штрајка

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Леонардо Ердељи позвао је чланство на јединство у захтевима за унапређење материјалног положаја запослених у просвети и система образовања и истакао да тај синдикат наставља штрајк.

Ердељи је у Крагујевцу, на скупу просветних радника из неколико градова Србије, рекао да Влада покушава да завади синдикате који су, незадовољни редлогом протокола, наставили штрајк и навео да од почетка штрајка тај синдикат има 7.000 нових чланова, односно да их је у Унији сада 45.000.

„Увлаче нас у социјалне сукобе“, рекао је он и нагласио да тај синдикат тражи веће плате за „онолико колико им је одузето од 18 одсто“.

Ердељи је навео да су се том синдикату придружују и поједини студентски парламенти у иницијативи за потписивање петиције за смену министра просвете Жарка Обрадовића.

Скупу је присуствовао и председник ГСПР „Независност“ Томислав Живановић, који је поновио да је захтев два синдиката за корекцију коефицијената и повећање палата за по пет у два наврата, од априлске и септембарске плате.

Живановић је најавио да ће присуствовати сутрашњој седници скупштинског Одбора за просвету, на коју ће како је рекао, доћи и Ердељи.

Изразио је очекивање да ће представници државе да се уразуме и договоре са синдикатима и навео да су захтеви та два синдиката, осим краткорочних, повећјња плата и израда ПКУ, средњорочни и дугорочни и односе се на унапређење система образовања.