studenti

Око 50 хиљада студената државних и приватних факултета у земљи потписало је петицију за измену Закона о високом образовању. Реч је о кампањи названој „Десетка за Србију!“, коју је организовала Студентска конференција универзитета Србије. Они тврде да се већ дуго боре за своја права и да се њихова кампања случајно поклопила са изборном.

Један од захтева студената је и да се донесе шифрарник занимања, који би био усклађен са Националном службом за запошљавање. Студенти које смо затекли у студентском граду Универзитета у Новом Саду слажу се са тим захтевом.

„Пуно нас завршава факултете, а кад изађемо на тржиште рада- мало нас ће наћи посао. Било би нормално да се, кад завршите факултет, тај ваш профил налази на списку службе запошљавања, што често није случај“.

Кампањи „Десетка за Србију“ прикључили су се и студенти новосадског универзитета. Студент проректор на Филозофском факултету Иван Срдановић говори о најважнијим захтевима.

„Нове генерације, које студирају по Болоњи, се не налазе на списку занимања Бироа рада, па је то један од основних захтева. Тражимо и да се студенти који остваре 48 бодова финансирају на терет буџета“.

„За викенд је у Крагујевцу одржана скупштина Студентске конференције универзитета Србије, на којој је одлучено о даљим корацима“, каже председник скупштине Данило Чеман.

„Изашли смо са ставом да ћемо 4.априла, на Дан студената, предати све потписе и тада ћемо их званично предати ресорном министру. Тражићемо хитно реаговање Министарства“.

Социолошкиња и некадашња „петиционарка“ Вена Пешић тврди да ни 50 хиљада потписа у нашој земљи не значи много. „Мислим да не може да има утицаја, јер до сада Скупштина Србије никада није разматрала петиције грађана- чак ни када је било 500 хиљада потписа“.

Студенти захтевају и да се факултети законски обавежу да дефинишу оправданост висине школарина, да се одреди максимална висина школарине, као и да се у систем финансирања високог образовања укључи и социјална димензија.

РТВ