Prosvetari na Trgu republike slike

Чланови четири синдиката просвете организовали су у Београду протестну шетњу и академију „под ведрим набом“ са које су, у прогласу јавности, указали на положај просвете и објаснили разлоге за двомесечни штрајк.
Протест наставника, који је почео 17. новембра скраћивањем часова на 30 минута, није само због плата него зарад одбране службе којом служимо ученицима и народу, наведено је у прогласу синдиката прочитаном током академије на отвореном на Тргу Републике, преноси Танјуг.

„Наш штрајк није само борба за хлеб насушни него и за поштовање књиге из које ученици уче, а која је обезвређена, за вредност њихове дипломе, за њихово место у друштву…“, наведено је у прогласу.

„Уместо да им будемо узори, ми својим бедним положајем децу одбијамо од књиге, од учења, од вредности за које је школа увек спремала ђака“, наведено је између осталог у прогласу и указано да је штрајк „последња одбрана српског образовања“.

Током скупа у центру града представљали су се награђивани просветни радници, учитељи и наставници-песници, а већи део академије посвећен је делу Светог Саве, који се у школама обележава 27. јануара.

Пре академије, просветни радници су организовали протестну шетњу од платоа испред Храма Светог Саве до Трга Републике.

На данашњи протест дошли су наставници из Ковина, Сремске Митровице, Ниша, Алексинца, Ражња, Зрењанина, Чачка, Крушевца, Крагујевца, Београда, а у колони су носили пароле „Ко је појео мој факултет“, „Захтевамо редовне и добре пензије и плате“.

Синдикати траже да буду изузети од смањења плата у јавном сектору, увођење платних разреда, доношење посебног колективног уговора.

Разговори представника синдиката и Министарства просвете треба да буду настављени у четвртак.

Извор: РТС