На двадесетој Балканској информатичкој олимпијади (БИО), која је од 16. до 19. августа одржана у Београду, шест ученика из Србије освојило је бронзане медаље, саопштило је Друштво математичара Србије. На двадесетој БИО учествовало је 13 екипа из девет земаља. Девет екипа такмичило се уи званичној, а четири у незваничној конкуренцији.

У званичној конкуренцији су учествовале екипе Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Кипра, Македоније, Румуније, Србије, Турске и Црне Горе.

У незваничној конкуренцији су учествовале Б екипе Бугарске, Македоније, Србије и Црне Горе.

Свака екипа је имала руководиоца, његовог заменика и (до) четири такмичара. Укупан број такмичара је био 43, од тога 34 у званичној конкуренцији и 9 у незваничној конкуренцији.

Подељене су укупно 24 медаље и то 2 златне, 5 сребрних и 12 бронзаних такмичарима који су учествовали у званичној конкуренцији, док је у незваничној конкуренцији додељено пет бронзаних медаља.

Бронзане медаље и из А екипе Србије освојили су Борис Грубић и Демјан Грубић, обојица ученици Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, и Марко Стошић, ученик Гимназије „Стеван Сремац“ из Ниша.

Из Б екипе, бронзану медаљу освојили су Марко Баковић, ученик Прве Крагујевачке Гимназије, Димитрије Ердељан, ученик Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада, и Предраг Милосављевић, ученик Гимназије „Стеван Сремац“ из Ниша.

Руководилац А екипе Србије је био Драган Урошевић, виши научни сарадник Математичког института САНУ у Београду. Руководилац Б екипе Србије је био Никола Милосављевић, студент четврте године Природноматематичког факултета у Нишу.

Двадесету Балканску информатичку олимпијаду организовали су Друштво математичара Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Рачунарски факултет и фирме Мицрософт Девелопмент Центер Сербиа и Нордеус.

Спонзори 20. БИО су били Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Рачунарски факултет и фирме Мицрософт Девелопмент Центер Сербиа и Нордеус.

20. август 2012, наводи се у саопстењу Друштва математичара Србије.

РТВ