NIS1

Студенти Правног факултета у Нишу

Шесторо студената завршних година Правног факултета у Нишу већ сада је спремно за велике судске процесе што су и показали освајањем првог места на такмичењу правних факултета из свих република бивше Југославије у Охриду.Правне вештине студената права из Ниша однеле су похвале и највише оцене судија Европског суда, на симулацији суђења одржаног у Охриду. Студенти су се надметали са екипама из шест држава из региона и освојили прво место.

„Морам да нагласим да су то биле праве судије Европског суда, па смо ми, осим онога што смо унапред припремили, морали да реагујемо и на њихова потпитања и провокације“, каже Селена Радојевић студент четврте године Правног факултета у Нишу.

Апсолвент Правног факултета у Нишу Бранко Маринковић каже да је највећи изазов био применити знање на међународном нивоу, јер је и пракса Србије око суда у Стразбуру у трајању од свега осам година, па је мало и адвоката који се баве том материјом.

 

NIS2

Симулација суђења

 

Све екипе добиле су три месеца раније идентичан хипотетички случај у везу са кривичним делом тероризама и прања новца, и на такмичењу укрштале тимове одбране и Тужилаштва.

„Нишка екипа издвојила се од осталих, јако добро припремљених екипа, по својој интеракцији са судијама и супарничким екипама. Њихове реплике и аргументи били су животни“, каже асистент на Правном факултету у Нишу и тренер екипе Сања Ђорђевић.

Пехар са тог међународног такмичења први пут је стигао у Србију и то у Ниш, заједно са потврдом да наши будући правници могу да се носе са Европом.

„Ово је велико искуство за њих. Показали су да могу да буду у државној служби, да могу да буду судије, тужиоци и адвокати“, каже декан Правног факултета у Нишу Предраг Димитријевић.

Уместо импровизоване суднице у поткровљу факултета, ови млади људи с правом очекују да ће брзо по стицању дипломе правне вештине показати и у Палати правде.