Сајам технике и техничких достигнућа је права прилика да видимо где смо када је реч о развоју технологије и њеној примени у производима јер је то највећа регионална манифестација када је реч о научним достигнућима, каже министар Жарко Обрадовић. И ове године бесплатни уџбеници за ђаке од првог до четвртог разреда основне школе, каже Обрадовић.

У Београду почиње 57. Међународни Сајам технике и техничких достигнућа на којој ће привредници моћи да се упознају с техничким достигнућима.

Будућност је у новим  технологијама

Из гостовања Жарка Обрадовића

Госујући у Дневнуку РТС-а, министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је да ће на сајму учествовати више од  600 излагача из 22 земље.

„Посетиоци ће у наредним данима моћи да виде у ком смеру се креће развој технологије и које су могуће примене у производњи“, рекао је министар Обрадовић.

Мининситар очекује да ће се у наредном периоду улагати више у нове технологије што потврђују и разговори премијера Ивице Дачића са неким од најпознатијих произвођача из САД.

У претходном периоду успели смо да све основне школе опремимо са компјутерима али ту се неће стати, каже Обрадовић.

Осим опремања школа новим технологијама неспорно је и да наставници морају да буду адекватно обучени како би могли да ученицима објасне како се оне користе, сматра министар.

И Влада подржава развој ИТ сектора, а према речима Обрадовића један вид подршке биће и повећање броја студената на мастер студијама на оним факултетима који профилишу кадрове из ових области.

Министар Обрадовић је задовољан  како је прошао пробни тест из мале матуре у суботу јер је излазност била око 99 одсто. Ученици су могли да виде где су а истовремену имају довољно времена до мале матуре да додатно учврсте знање.

„То је сјајна ствар да неколико недеља пре мале матуре они виде где су у овом тренутку и да онда тих неколико недеља искористе да унапреде своје знање“, рекао је Обрадовић.

И ове године на бесплатне уџбенике моћи ће да рачунају ђаци од првог до четвртог разреда основне школе а када буде више новца у буџету та акција министрсттва биће проширена и на пети разред рекао је Обрадовић.

RTS