canak6
(slika iz arhive)

Ulazak sindikata u politički život predstavlja „obmanu članstva“ i „mali puč“, ocenio je u intervjuu FoNetu predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak, jer to niti piše u sindikalnim programima, niti će sindikati imati dovoljno poslanika za ozbiljno delovanje, „sem kao pričaonica“.

Čanak je konstatovao da „u ovakvoj državi, kakva je Srbija i ovakvoj Evropi, kakva je danas, sindikati imaju posla preko glave“.

U takvoj situaciji, prema njegovom mišljenju, „ne bi mogli da razmišljaju o tome kome bi dali podršku, a kamoli da aktivno učestvuju u političkom životu Srbije“.

„Mislim da je ovo obmana članstva, jer ne znam ni jednog člana koji je stupio u sindikat, nadajući se da će on ući u politički život“, ukazao je Čanak.

„Ni u jednom sindikalnom programu, koji se nudi članstvu, to ne piše“, precizirao je Čanak, koji ulazak sindikata u politički život „na neki način“ vidi kao „mali puč“

„Ja sam se učlanio u sindikat da štiti moja prava, a on me uvlači u politiku. Čak iako mi se sviđa neka stranka i ja sam njen član, nemojte me vi uvlačiti, jer sam tamo već član, kao građanin. Što me vi kao sindikalca uvlačite“, upitao je Čanak.

On ne vidi način da sindikati, svojim učešćem u političkom životu na listi neke stranke, spreče da se Zakon o radu ili slični zakoni promene na štetu zaposlenih.

„Kako god obrnemo, u najboljem ishodu slučajeva, ni jedan od ovih sindikata neće imati dovoljno poslanika da može delovati, sem kao pričaonica“, predvideo je Čanak.

On smatra da je „ovo poslednja epizoda sindikalnog urušavanja u Srbiji“, mada je, kako kaže, „sreća što će se urušavati i imidž političara i stranaka, tako da će

zagrljeni ići u propast“

„Na žalost, ići će i Srbija sa njima. Mislim da će, posle ovoga, sindikati morati da polože ozbiljne račune pred svojim članstvom i javnošću“, poručio je Čanak.

On je najavio i da će očuvanje medija i novinarske profesije biti jedna od glavnih aktivnosti Granskog sindikata medija, upozoravajući da neizbežno kolektivno

ugovaranje dobija drugorazredni značaj, „ako ste vi tek neki pabirci urušenog života i države“.

Prema oceni Čanka, medji i novinari su tamo gde su i počeli, kada su devedesetih godina prošlog veka osnovani Granski sindikat medija i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

U vreme osnivanja Granskog sindikata medija, kao najstarijeg ogranka UGS Nezavisnost, podsetio je Čanak, osnovna ideja nije bilo kolektivno pregovaranje, već „čuvanje profesije od nadolazećeg nacionalizma i pogubne ratne politike Slobodana Miloševića“.

„Izgleda da ponovo moramo da se vratimo tome“, rekao je Čanak, koji smatra da bi, čak i tamo gde postoji neizbežna potreba za kolektivnim pregovaranjem, to trebalo proglasiti za „drugorazrednu“ stvar, a da prva bude očuvanje profesije“.

„Nijedan kolektivni ugovor ne može da spasi profesiju“, objasnio je Čanak i upitao „kako će vam, konačno, izgledati kolektivni ugovor, ako vam je profesija urušena“?

Prema rečima Čanka, „kolektivni ugovori vam i ne trebaju, ako ste vi tek neki pabirci jednog urušenog života i države“

On je zato najavio da će to biti jedna od glavnih aktivnosti Granskog sindikata medija“, kojoj će se, kako očekuje, pridružiti i NUNS.

U NUNS su, smatra Čanak, „posle dužeg perioda uljuljkivanja da nije sve tako crno kao što izgleda, konačno otkrili da je stvar još crnja nego što izgleda“.

„Sada nemaju kud, jer je situacija praktično još gora nego što je bila kada smo zajedno osnivali NUNS“, ocenio je Čanak.

„Sada ima više razloga za jedan revolucionarni NUNS, nego što smo ih imali onda kada je pre dvadesetak godina on osnovan“, dodao je Čanak, napominjući da je „kod ljudi iz NUNS potpuno sazrelo za promene“.

BLIC