TANJUG

potpisano

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predstavnici sindikata zaposlenih u policiji potpisali su danas u Vladi Srbije Poseban kolektivni ugovor (PKU) kojim će se na odgovarajući način tretirati policijski službenici u skladu sa pravima koja im zakonom pripadaju.

Potpisnici ugovora – ministar Dačić, predsednik Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov i Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović složili su se da je ovaj dokument od istorijsokg značaja za policiju.

„Prvi put u istoriji poseban kolektivan ugovor za policijske službenike usaglašen je u cilju regulisanja prava zaposlenih“, rekao je Dačić nakon potpisivanja PKU.

Prema njegovim rečima, specifičnost u obavljanju policijskih poslova zahtevala je i poseban rad na ovom kolektivnom ugovoru kako bi se na odgovarajući način tretirali policijski službenici i, između ostalog, imali plaćeni prekovremeni i noćni rad, naknadu za državne praznike i druge prinadležnosti.

„Predviđena je i naknada za smrt policijskog službenika, nagrade za jubileje…“, rekao je resorni ministar, napominjujući da će do konačnog usklađivanja sa primanjima u vojsci od naredne godine, odnosno novog budžeta, finansijski deo dogovora biti rešen rebalansom budžetskih sredstava za ovu godinu.

Dačić je rekao da u narednom periodu predstoji izmena nekih delova Zakona o policiji, a da je ovom prilikom postignut dogovor o izjednačavanju tretmana profesionalnih vojnih lica i pripadnika policije

„Ovo je primer našeg zalaganja za poboljšanje statusa policajca, a kolektivni ugovor u ovom obliku će važiti naredne tri godine“, poručio je Dačić.

Predsednik nezavisnog sindikata Barbulov ukazao je da će PKU značajno poboljšati situaciju zaposlenih u policiji.

„Iako ima odloženo dejstvo, s obzirom da jedan deo ugovora zavisi od rebalansa budžeta, Ministarstvo i na ovaj način pruža pravni zaštitu zaposlenima u tom sektoru“, rekao je on.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Mijailović dodao je da će na ovaj način biti trajno rešeni odnosi u policiji, naglasivši da je to i „bila suština pregovora“.