M2

Свршени осмаци су у својим основним школама у оквиру завршног испита на крају основног школовања полагали тест из матерњег језика, а данас је на реду провера знања стеченог у досадашњем школовању из математике.

Ово је прва генерација малих матураната која полаже овај испит, с обзиром на то да су до сада на проверу знања ишли само они који желе да наставе школовање у четворогодишњим смеровима средњих стручних школа и у гимназијама, а ове године на тестирање морају сви

Нешто пре 10 сати министар просвете професор др Жарко Обрадовић јавно је, од три, извукао комбинацију број два од 20 питања, за чије решавање је око 80.000 свршених осмака у Србији, а од тога њих 20.000 у Војводини, имало на располагању два сата.

– С обзиром на добре резултате пре пет недеља одржаног пробног завршног испита, на којем су сви задаци били непознати, очекујем да ће и овај прави испит осмаци урадити добро јер на њему имају половину задатака из збирки, четвртину такође из збирки, али с измењеним редоследом понуђених одговора на матерњем језику или с другим нумеричким вредностима у задацима из математике, а само четвртина задатака им је потпуно непозната – рекао је министар просвете, и још једном поновио да у средњим школама има места за све свршене осмаке, али ће распоред по тим местима зависити од броја бодова које осмаци сакупе по основу успеха из основне школе и звршног испита.

И ове године дојучерашњи основци могли су да се изјасне о томе на којем језику желе да полажу завршни испит, а у оптицају су били сви наставни језици у Србији.

Први утисци петнаестогодишњака, који су с тестирања почели да излазе већ на половини предвиђеног времена, су да задаци нису били тешки, те се надају да ће тако бити и данас на математици.

– Све сам задатке урадила јер нису били тешки – каже мала матуранткиња новосадске Основне школе „Петефи Шандор” Лена Познановић, која је с тестирања изашла већ у 11 сати. – Било је мало граматике, а више правописа и књижевности и мислим да су ми сви одговори тачни.

Лена је заједно с другарицом Милицом Маричић, за коју је такође тест из српског био лак, већ положила пријемни у Карловачкој гимназији, у којој има више места него оних с положеним пријемним, па обе не брину за тест из математике јер су место у средњој школи већ осигурале.

Међутим, њиховим другарима Душану Владисављевићу, који жели да се упише на смер за економског техничара у Економској школи у Новом Саду, и Николи Лалатовићу, који ће на прво место на листи жеља ставити новосадску Гимназију „Лаза Костић„, осим бодова с, како кажу, лаког теста из српског, биће важан и сваки бод из математике јер ће им с врло добрим успехом у основној школи за овакве планове требати и сваки бод са завршног испита.

Да подсетимо, завршни испит данас се завршава тестирањем из математике, које је такође заказано за 10 сати и трајаће до 12. И на ово тестирање ученици би требало да стигну у своје дојучерашње школе бар пола сата раније, а осим ђачке књижице из основне школе с овереном фотографијом, која је и данас неопходна, дозвољени су и графитна, хемијска оловка, гумица, лењир, троугао и шестар. И на данашњем тестирању прво пажљиво треба прочитати упутство и сва питања, а затим кренути на одговарање, и то од лакших задатака ка тежим. За тест из математике важно је још напоменути да сваки одговор треба да буде комплетан, то јест да се види пут решавања сваког задатка.

 

Прелиминарни резултати 29. јуна

 

Када данас заврше с тестом из математике, мали матуранти ће до 29. јуна чекати на прелиминарне резултате завршног испита. Када резултати буду објављени, они који буду незадовољни бодовањем могу тражити свој тест на увид, а уколико сматрају да има основа, истог дана у да се жалити школској уписној комисији. Ако не буду задовољни њеним одговором, сутрадан се могу жалити окружној уписној комисији, чији је одговор коначан.

Коначне резултате завршног испита све основне школе за своје ученике објавиће на огласним таблама 3. јула.