Na državnim fakultetima i visokim školama u Srbiji danas je počelo polaganje prijemnih ispita u drugom, septembarskom, upisnom roku za koji ima 9.405 slobodnih mesta, od čega je više od 2.200 budžetskih.

Upisne aktivnosti u drugom roku počele su prošle sedmice prijavljivanjem kandidata, a polaganje prijemnih ispita, osim danas biće organizovano sutra i u sredu 7. septembra, prema rasporedu fakulteta i visokih škola.

Najviše mesta za septembarski upis na Univeritetu u Beogradu ostalo je na fakultetima prirodnih nauka i na pojedinim tehničko-tehnološkim fakultetima.

Na Rudarskom-geološkom fakultetu za drugi upisni rok prijavila se 91, dok se na Tehnološko-metalurškom fakultetu prijavilo 30 osoba, rečeno je Tanjugu na tim fakultetima.

Na Fizičkom fakultetu u drugom upisnom roku prijavilo se 50 svršenih maturanata, na Poljoprivrednom 103, a na Šumarskom fakultetu 79 – šumarstvo 36, prerada drveta 23 i ekološki inžinjering 20.

Inače, najviše mesta ima na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu (1976), zatim na niškom Univerzitetu (898), Univerzitetu u Beogradu (864), fakultetima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici (617).

Drugu šansu mladi su mogli da potraže i na kragujevačkim fakultetima, gde su ostala nepodeljena 344 indeksa, zatim na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (220 mesta) ili na četiri fakulteta Univerziteta umetnosti u Beogradu (33 mesta).

(Tanjug)