BLIC

biblioteka_368x246

– Reprezentaivni prosvetni sindikati u Srbiji koji štrajkuju od 28. januara, danas će održati zajednički sastanak, na koji su pozvani i predstavnici još nekih sindikata iz javnog sektora.

„Očekujemo da nam se i još neki sindikati iz drugih javnih službi pridruže i podrže naš štrajk“, rekao je agenciji Beta predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović. Prosvetni sindikati ranije su najavljivali da će 9. marta ponovo potpuno prekinuti nastavu, ako im zbog štrajka zarade budu umanjene. Međutim, juče im je uplaćena pun iznos prvog dela februarske

zarade.

Kako je najavio Živanović, sindikati će sada sačekati da vide da li će im drugi deo februarske plate biti umanjen, a nakon toga odlučiće o daljim koracima i eventualnoj radikalizaciji štrajka. Ministarstvo prosvete Srbije ranije je najavilo da će prosvetni radnici koji su štrajk nastavili posle 7. februara biti plaćeni po

učinku. Sindikati u štrajku smatraju da je ova odluka nezakonita.

Predstavnici vlade i prosvetnih sindikata danas nastavljaju pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru. Ovi pregovori nemaju veze sa štrajkom prosvetnih radnika, pošto se posebnim kolektivnim ugovorom ne rešava pitanje zarada, već se definišu ostala prava iz radnog odnosa, poput godišnjeg odmora.

Ministar Žarko Obradović rekao je agenciji Beta da se od sindikata očekuje da na današnjem sastanku obrazlože svoje ideje i predloge u vezi sa tim dokumentom, a očekuje se jedinstven predlog kolektivnog ugovora s kojim će se složiti sva četiri reprezentativna sindikata. Skraćenjem časova na 30 minuta štrajkuju tri sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti. Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio dogovor sa vladom i prekinuo štrajk.