Под слоганом “Деце има разне, ал свако дете је личност, разлике нису казне у разликама је наша сличност“ у Крагујевцу ће, као и у целој Србији, од 3.до 9.октобра, различитим манифестацијама, бити обележена Дечија недеља. Град Крагујевац и ресорне градске управе и ове године, у сарадњи са предшколском установом “Нада Наумовић&рдqуо;, Центром за социјални рад односно Центром за младе и делом основних школа припремио је пригодан програм намењен деци различитог узраста.

Како је на данашњој конференцији за новинаре рекла Славица Савељић члан Градског већа за социјалну политику и друштвену бригу о деци намера организатора је да током дечије недеље оживи градске улице и тргове и покаже креативност деце. “У свим школама и обдаништима ће се одвојати програми који су они припремили а у пешашкој зони, дечијем позоришту и локалној самоуправи одржаће се манифестације из заједничког програма“, рекла је Славица Савељића. Она је најавила да ће обележавање Дечије недеље почети у понедељак 3.октобра у Пешачкој зони у 10 часова дечијим маскенбалом у организацији Предшколске установе “Нада Наумовић“. Малишани из драмске групе “Свитац“ извешће представу. Дан касније такође у Пешачкој зони у 12 часова пригодних програмом представиће се учесници основне школе Трећи крагујевачки батаљон, док ће се 6.октобра, такође у подне, представити ученици школе Ђура Јакшић. За 5.октобар предвиђена је позоришна манифестација “Сусрет пријатељства“ у Позоришту за децу, а тог истог дана испред зграде Града у 10:45 биће одржана већ традиционална манифестација “Дечији шкраб“. Славица Савељић рекла је и да ће 7.октобра у локалној самоуправи бити организован Дан отворених врата а 8.октобра у Пешачкој зони биће изведен програм који припрема Центар за младе.

Славица Отовић директорка Предшколске установе Нада Наумовић рекла је да се малишани и васпитачи свих крагујевачких вртића јако дуго припремају за различите садржаје којима ће бити обележена дечија недеља и да је припремљен велики број ликовних и музичких садржаја, спортских сусрета а да су централне манифестација на којима учествују малишани из установе маскенбал и позоришна представа. У оквиру дечије недеље ће у Крагујевцу, у свим школама, посебна пажња бити посвећена промоцији дечијих права, истакла је Сузана Тасић представник пријатеља деце Крагујевца и додала да је управо зато организован велики број ликовних и литерарних конкурса како би основнци, на прави начин, могли да искажу своја интересовања и способности.

Иначе, за Крагујевац је опредељено 10 хиљада налепница по цени од 30 динара чијом куповином свако узима учешће у обележавању дечије недеље. “Планирани приход је 300 хиљада динара од чега 60% задржава локална самоуправа а осталих 40% се враћа републичком буџету. Очекујемо да ће по овом основу град Крагујевац остварити приход од 100 хиљада динара“, рекла је Љиљана Лучић начелник Одељења за друштвену бригу о деци.

РАДИО ЦЕНТАР 987