Због сезоне годишњих одмора, мање је деце у вртићима. Спајају се групе, па се деца нађу у непознатом друштву, али се на то брзо и навикавају и стварају нова пријатељства.

Сезона годишњих одмора примећује се и у вртићима. Како је у овом периоду и мање деце, спајају се групе, а васпитачи који раде током лета преузимају бригу о свим малишанима. РТС је проверавао да ли вртићи раде током топлих дана, поштују ли препоруке Градског завода за јавно здравље и на који начин се деца спајају у групе.

Нишлије који не користе годишњи одмор овог лета требало би да рачунају да четири вртића у том граду не раде. Због колективних годишњих одмора васпитача али и мањег броја малишана у вртићима спајају се групе тако да ипак има места за све. Од 5.000 уписаних малишана њих свега 1.650 ових дана иде у вртић.

„Уколико родитељи немају право на годишњи одмор, могу да користе услуге вртића, али уз потврду послодавца“, каже Иван Тодоров, помоћник директора Предшколске установе „Пчелица“ из Ниша.

У Београду је нешто другачија ситуација, јер су вртићи и у јулу и августу на располагању. Мање је васпитача, али проблема нема, јер је испланиран рад током целог лета, а од око 15.000 предшколаца, колико их је било пре лета, до септембра у овим установама остаје свега 2.000. Родитељи су сада више у страху од тога како ће њихова деца реаговати на нова лица.

„Деца први и други дан заплачу, али нас се сете, јер нас виђају и кад они виде већу гомилу деце и двоје троје људи, али ми смо професионалци и то је све под контролом“, каже Марија Лекић, вртић „Скадарлија“, предшколске установе „Дечји дани“.

Иако су се јављали родитељи који сматрају да су њихова деца у превеликим групама, у Градском секретеријату за дечју заштиту кажу да постоје јасна правила о прављењу нових група деце током лета. Конкретан број малишана по једном васпитачу ипак одређују директори установа.

„Већина деце из једне групе користи одмор, односно, њихови родитељи користе годишњи одмор у исто време, па ми реагујемо и деца се спајају. Ту постоје правила – ако су хомогене групе, онда је један број, ако су мешовите, то је двадесетак малишана“, каже Љиљана Јовчић, градски секретар за образовање и дечју заштиту.

Кад крену високе температуре, већина вртића проветрава просторије, а затим укључује климе, и то кад деца нису унутра. Правила налажу и да се током лета исхрана прилагоди, па се деци сервира лагана храна, као и лимунада и пуно хладног чаја.

РТС