b923Tanjug

Širom Srbije i danas su u različitim oblicima štrajka zaposleni u više od 1.000 osnovnih i srednjih škola, a nezadovoljni ponudom za povećanje plata, predstavnici sindikata prosvetara još nisu postigli dogovor sa nadležnima u vladi. Ministarstvo i sindikati odazvaće se pozivu Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Posle neuspešnih pregovora u kojima su učestvovali predstavnici četiri sindika u prosveti danas se oglasio i Savez samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) koji je upozorio da će posledice oklevanja i nerazumevanja snositi nedužni učenici. Zato je zatražio od predsednika vlade Mirka Cvetkovića i resornih ministara da sa sindikatima nastave pregovore o zahtevima prosvetnih radnika, kako bi se pronašlo optimalno rešenje i zaposleni u ovom sektoru vratili na rad.

Prema podacima Ministarstva prosvete od ukupno 1.804 škole u 498 se nastava odvija nesmetano, u 817 škola časovi su skraćeni na 30 minuta, dok je nastava potpuno obustavljena u 479 školskih ustanova.

U Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu štrajk je organizovan u 60 osnovnih i 35 srednjih škola, rečeno je Tanjugu u Školskoj upravi koja pokriva ova područja.

Od 79 osnovnih škola, redovna nastava održava se u 19 osnovnih i osam srednjih škola, u 56 škola se poštuje zakonski minimum i časovi traju po 30 minuta, a u četiri škole nastava je potpuno obustavljena.

d ukupno 43 srednje škole, časovi u trajanju od po 30 minuta organizovani su u 29, dok u šest nema nastave.

U Šumadijskom okrugu, od 67 osnovnih i srednjih škola, nastava se odvija u 11, odnosno osam osnovnih i tri srednje škole.

Prema podacima školskih uprava, u zakonitom štrajku sa skraćenom nastavom je 20 osnovnih i četiri srednje škole, dok je nastava obustavljena u 20 osnovnih i 12 srednjih škola.

Tako u Kragujevcu, od ukupno 22 škole, nastavu nisu prekidali zaposleni u tri srednje i četiri osnovne škole.

Međutim, predsednik Unije prosvetnih radnika tog grada Milan Jevtić tvrdi da nastave nema u 21 osnovnoj i devet srednjih škola.

„Ima škola u kojima, i pored obustave rada, neko od profesora drži nastavu“, rekao je Jevtić dopisniku Tanjuga i dodao da štrajkuje 2.126 zaposlenih, odnosno više od 90 odsto prosvetara Kragujevca

Što se tice ostalih opština Šumadije, nastava se odvija i u dve osnovne škole u Kniću i po jednoj u Topoli i Aranđelovcu.

ao i širom zemlje, u lozničkim školama su protesti počeli 24. januara, kada su u dve od četiri srednje i osam od 15 osnovnih škola, časovi skraćeni na pola sata.

Od prošlog petka je u prosvetnim ustanovama na području Loznice na snazi generalni štrajk, a skraćenoj nastavi prisustvuje 3.600 srednjoškolaca i oko 6.300 učenika osnovnih škola.

 

Na osnovu odluke reprezentativnog Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, nastava je danas potpuno obustavljena samo u lozničkoj osnovnoj školi „Kadinjača“ sa više od 700 đaka.

Od 84 zaposlena u toj osnovnoj školi, devet nisu članovi Granskog sindikata „Nezavisnost“, ali su podržali ovu odluku, rečeno je dopisniku Tanjuga u „Kadinjači“.

Ministar prosvete Žarko Obradović danas je ponovo apelovao na sve prosvete radnike da što pre uspostave nesmetani proces obrazovanja i da ne sprečavaju ulazak dece u škole.

Prvi protesti prosvetara počeli su 24. januara, a štrajkači traže korekciju koeficijanata od osam odsto u aprilu i još devet procenata u oktobru što znači povećanje plata u ukupnom iznosu od 7,5 do 8,2 milijarde dinara.

Negirajući mogućnost ispunjenja ovih zahteva, Vlada je juče izrazila spremnost da obezbedi povećanje plata u iznosu od četiri milijarde dinara, mimo redovne povišice planirane za ovu godinu.

Čelnici sve četiri sindikata prosvetara danas su ovu ponudu ocenili kao nedovoljnu i najavili nastavak štrajka, očekujući nove pregovore s predstavnicima nadležnog ministarstva.

Ministarstvo i sindikati odazvaće se pozivu za mirenje

 

Predstavnici Ministarstva prosvete odazvaće se pozivu Agencije za mirno rešavanje radnih sporova koja je otpočela postupak povodom aktuelnog štrajka u prosveti, rekao je danas ministar prosvete Žarko Obradović i ponovo pozvao prosvetne radnike da prekinu štrajk.

U delegaciji Ministarstva prosvete biće pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić i sekretar Ministarstva Željka Knežević, rekao je Obradović u izjavi Tanjugu i potvrdio da će se prvo ročište održati sutra, u prostorijama Agencije.

„Moramo svi shvatiti da se mora trošiti samo ono što je zarađeno i da ekonomija zemlje ima apsolutnu prednost u odnosu na neke bilo koje pojedinačne želje“, rekao je Obradović i naglasio da je suština da nastava počne što pre i da đaci ne budu „žrtve želje pojedinih sindikata da ostvare svoje ciljeve“.

Ističući da Ministarstvo želi da se nastava što pre normalizuje, Obradović je naveo da ga uopšte ne raduje što postoje škole u kojima se ne radi, pošto će časovi morati da se nadoknade.

„Ono što me raduje je da se nastava odvija u punoj meri, ili sa skraćenim časovima od 30 minuta, ali se nastava odvija i deca mogu da uče“, rekao je Obradović navodeći da se u susretu sa prosvetnim radnicima interesovao i za primanja zaposlenih, koja su, kako je rekao, jako pristojna, u odnosu na ono što drugi primaju.

Predstavnici sindikata koji organizuju štrajk ranije danas su rekli da će doći na ročište za mirenje, a kako je Tanjugu rekao direktor Agencije za mirno rešvanje radnih sporova Dejan Kostić postupak je pokrenut po službenoj dužnosti, jer je obrazovanje delatnost od opšteg interesa.

Strane u sporu obavezne su da pristupe mirenju, ali nemaju obavezu i da se dogovore, rekao je Kostić.

Odluka Agencije je obavezujuća ako se postigne dogovor, rekao je on i istakao da miritelj ima mogućost da strankama u sporu predloži rešenje, kao i da postupak mirenja može da traje 30 dana.