Iako je konkurencija bila žestoka, a takmičari stariji i iskusniji, zlato je pripalo Stefanu, za skriptografiju – šifrovanje teksta.

nevenka radic

Nevenka Radic

Na Svetskoj konferenciji mladih naučnika održanoj u Holandiji, talenti iz Srbije osvojili su zlatnu i srebrnu medalju. To što je ovoga puta, u takmičenju sa starijima, zlato osvojio učenik Osnovne škole “Jovan Popović” Stefan Crnojević iznenađenje čini još većim. Učenike je pripremao Centar za talente u Beogradu.

Iako je konkurencija bila žestoka, a takmičari stariji i iskusniji, zlato je pripalo Stefanu, za skriptografiju – šifrovanje teksta.

„Oni su mi nakon što sam održao prezentaciju zakazali sastanak sa svetski poznatim stručnjakom za sktriptografiju“, priča Stefan, inače učenik osmog razreda.

Učenica četvrte godine Šeste beogradske gimnazije Nevenka Radić osvojila je srebro za rad iz oblasti biologije. Kao i Stefan, zahvalna je profesorima koji su je pripremali u beogradskom Centru za talente.

„Moj susret sa vršnjacima mi je pokazao da oni zapravo imaju mnogo više mogućnosti, mnogo više šansi da prođu kroz laboratorijski rad, nego mi, ali isto tako mi imamo veliku sreću da postoje stručnjaci koji su zainteresovani za rad sa nama“, objašnjava Nevenka za RTS

Rad tih stručnjaka sa decom najčešće je plod entuzijazma. U Srbiji ima 14 centara za talente, ipak, pojedini već duže vreme ne rade, jer za to nema para.

„Mi smo u materijalnom problemu uvek, nemamo kontinuirano finansiranje koje bi moglo da reši te probleme, da se samim tim napravi i veći obuhvat dece. Ugasio se Novi Sad, gasi se Užice, negde blizu je Vranje, Bor, svi su na ivici egzistencije“, kaže Nikola Srzentić iz Centra za talente Beograd.

Velikih republičkih smotri talentata, koje su bile prilika da se sa vršnjacima uporedi znanje, mnogi se sećaju sa setom. Trajale su više dana i bile izazov i potvrda za nadarene. Danas je i to, kažu drugačije.

„Mi danas Republičku smotru organizujemo za jedan dan, to je ogromno maltretiranje učenika za koje čak nismo u stanju da obezbedimo, ni sendvič ni sok da za taj ceo dan koji provedu nešto pojedu i popiju“, kaže Slavko Despotović iz Centra za talente Požarevac.

Svoje programe i rad centri osmišljavaju sami, jer direkcija koja bi planirala njihove aktivnosti već godinama ne radi.

Gotovo je izvesno da će naši talenti i ubuduće biti briga svojih mentora, a do medalja će se put krčiti zajedničkim entuzijazmom učenika i profesora.

KURIR