KG16

Више стотина крагујевачких средњошколаца јуче је одбило да присуствује настави, а уместо да седе у школским клупама прошетали су улицама, протестујући због одлуке Министарства просвете да часове изгубљене током двомесечног штрајка просветних радника сада треба надокнадити. Ученици средњих школа, у којима јуче није одржан ниједан час, захтевају да се укине одлука о похађању наставе суботом, као и да школска година не буде продужена за једну радну недељу.Према њиховим речима, школска година је нерегуларна после штрајка професора, због чега су надлежнима предочили захтеве да ове године не буде понављача, то јест да свим ђацима који тренутно имају недовољан успех јединице буду претворене у позитивне двојке.

– Немамо времена да поправимо оцене, а у најтежој ситуацији су они са више „кечева”. Професори само предају градиво и кажу да немају времена да нас питају – тврди Светлана Ђорђевић, ученица Друге техничке школе.

После шетње градским улицама, ученици су се окупили испред седишта локалне управе, захтевајући да их прими градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, а тражили су и „хитан састанак” и с директорима школа које похађају.

– Знам да протести нису решење, али ми немамо другог начина да искажемо незадовољство. Како да у овом хаосу, када смо изгубили много часова, сада будемо спремни да полажемо пријемне испите на факултетима – запитао се матурант Прве гимназије Ђорђе Стевановић.

Градоначелник Стевановић је објаснио да мере за надокнаду изгубљених часова нису у ингеренцији локалне управе, већ да је тај проблем у надлежности државе, односно Владе Србије и ресорног министарства. Он је позвао све ученике да се врате у школске клупе и да у разговору с директорима нађу решење које би прихватиле обе стране.

Ученички протести и захтеви изненадили су и начелника Школске управе Крагујевац Радојка Дамјановића, који је на јучерашњем састанку код градоначелника тражио да се „сви ђаци врате у школе”, јер је то једино место где овакве проблеме треба решавати.– Ми ћемо брзо реаговати, али ови проблеми треба да се решавају у свакој школи појединачно, будући да нису све изгубиле исти број радних дана и часова – рекао је Дамјановић.

Због најаве ученика да се у школске клупе неће враћати док њихови захтеви не буду испуњени, начелник Школске управе јуче није могао да прецизира када ће у Крагујевцу бити нормализована настава.

Протест ђака изазвао је недоумицу и код директора крагујевачких средњих школа, који су тешком муком направљени план и програм надокнаде часова већ проследили Министарству просвете.

– Нека нам сада неко каже шта да радимо, а ја питам и ученике који протестују како да решимо овај проблем. Директори нису били упознати са захтевима ђака, нити су ђачки парламенти најавили да ће доћи до бојкота наставе. Неко мора да нам каже шта да предузмемо – нагласио је директор Политехничке школе Синиша Којић.

Б. Карталовић