BEOGRAD – Đaci 100 osnovnih škola u Srbiji reciklirali su za šest meseci oko četiri tone limenki u okviru akcije „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“, saopštio je danas organizator te akcije Rikan fond.

Kako se navodi, u okviru ovogodišnje akcije učenici su sakupili preko 250.000 limenki, što je 1,5 tona limenki više nego prošle godine.

Najuspešnija je bila Osnovna škola „Knez Sima Marković“ u Barajevu, u kojoj je sakupljeno oko 500 kilograma limenki.

Učenike i nastavnike 12 osnovnih škola koji su prikupili najviše limenki za reciklažu Riken fond za povraćaj i reciklažu limenki nagradio je sedmodnevnim boravkom u „Zelenoj školi“, u okviru Kampa mladih rendžera Nacionalnog parka Tara.

Akciju „Limenke sakupljaj – okolinu sačuvaj“, u kojoj učestvuju đaci i prosvetni radnici, Riken fond sprovodi već sedmu godinu za redom u cilju edukacije najmlađih o značaju reciklaže i zaštite životne sredine.

Akcija se sastoji od edukativnog programa, seminara, kao i konkretnih aktivnosti sakupljanja iskorišćenih limenki, čime škole mogu da zarade dodatna sredstva.

Rikan fond za povraćaj i reciklažu limenki je neprofitna organizacija, koju je osnovala kompanija Bol pekidžing Evropa (Ball Packaging Europe), a koja je u Srbiji aktivna od 2005. godine.

Autor:

Agencija BETA