skolske klupe Do Nove godine nema raspusta

Školske klupe Do Nove godine nema raspustaŠkolska godina za osnovce i srednjoškolce počinje 3. septembra, a učenici ove godine neće imati predah sve do zimskog raspusta.

Školskim kalendarom nije predviđen jesenji raspust, koji je prošle godine bio početkom novembra, kada su đaci imali dva slobodna dana, koja su bila spojena sa vikendom, pa su se odmarali četiri dana.

Ipak, tokom zimskog raspusta đaci će se odmarati dva dana duže nego lane. Poslednji nastavni dan u prvom polugodištu je petak 28. decembar, a u školske klupe se vraćaju u sredu 16. januara, kada počinje drugo polugodište.

U prvom polugodištu su planirana 84 nastavna dana i za učenike osnovne i za one iz srednje škole, dok će u drugom polugodištu osnovci ići na nastavu 96 dana, a srednjoškolci 101 dan.

Pre odlaska na letnji odmor, đaci će imati još jedan predah od školskih obaveza tokom proleća. Mini-rasput počinje u ponedeljak 29. aprila, a završava se 5. maja. Međunarodni praznik rada i Uskrs se proslavljaju jedan za drugim i to za vreme prolećnog raspusta, tako da đaci neće imati dodatne dane odmora za ove praznike.

U prvom polugodištu neće se ići u školu u ponedeljak 12. novembra, pošto novoustanovljeni državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu pada u nedelju 11. novembra. Odmaraće se i u petak 15. februara na Sretenje – Dan državnosti.

Školska godina se za učenike osnovnih škola završava u petak 7. juna, a za srednjoškolce nedelju dana kasnije – 14. juna. Kao i svake godine, na odmor će ranije otići osmaci, kao i učenici završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija. Zbog priprema za polaganje prijemnog za upis na fakultete, maturanti gimnazija će se raspustiti 17. maja, a osmaci i učenici završnih razreda srednjih stručnih škola 24. maja.

Izvor: Vecernje Novosti