Otvaranje-skole.jpg

Отворен дограђени део Основне школе „Рифат Бурџевић Тршо“ у Новом Пазару. У новим просторијама наставу ће похађати 720 ђака у обе смене. Образовање нових кадрова нема смисла ако они сутра не буду имали посао, рекао министар просвете и науке Жарко Обрадовић у Краљеву.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић отворио је у Новом Пазару дограђени део Основне школе „Рифат Бурџевић Тршо“, који ће омогућити да 720 ђака похађа школу у две смене.

Неопходна веза факултета с привредом

Образовање нових кадрова нема смисла ако они сутра не буду имали посао и зато је од стратешког интереса и Машинског факултета у Краљеву и свих других високошколских установа да остваре контакт са привредом, рекао је министар науке и просвете Жарко Обрадовић приликом обиласка једине високошколске установе у Краљеву.

Овај факултет је пре месец дана добио акредитацију за основне студије грађевинског инжењерства, једине на ширем простору централне Србије. „Једна је ствар да је то једини факултет овог смера у ширем окружењу, а друга где се ће се та деца сутра запослити. Зато је неопходна веза са привредом“, рекао је министар Обрадовић.

Обрадовић је рекао да су у протекле четири године завршене две школе у Новом Пазару, трећа се гради, отвара се Студентски ресторан, а 1. октобра почиње и изградња Студентског дома у том граду.

„Нећемо стати на томе, јер је Нови Пазар град у коме има велики број младих људи, а с обзиром да је образовање потребно, нужан услов је изградња нових школа“, напоменуо је Обрадовић приликом отварања школе, коме је присуствовао и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Министар је навео да ће се средства за то бити обезбеђена било из републичког буџета или кредита, јер, како је рекао, мора се направити мрежа школа која одговара демографској ситуацији и потребном развоју Републике Србије.

Изградња дела школе финансирана је у оквиру прве фазе Програма „Модернизација школа“ Министарства просвете, из средстава зајма Европске инвестиционе банке. Израду пројекта обезбедило је и финансирало Министарство науке и просвете, а инфраструктрурне радове град Нови Пазар.

Дограђени део школског објекта површине је 1.342 квадратних метара, а састоји се од две етаже и обухвата учионице, оставе за опрему, специјализоване учионице и санитарне просторије.

Објекат је пројектован према савременим стандардима, узимајући у обзир безбедност и похађање наставе особа са инвалидитетом.

У оквиру постојећег објекта школе извршена је комплетна реконструкција санитарних просторија, а вредност завршених радова износи око 900.000 евра без ПДВ-а.

Школа је опремљена намештајем, наставним средствима и училима, аудио, видео и рачунарском опремом у вредности од око 200.000 евра.

РТС