knjige

Више од 64 одсто студената докторских студија у Србији сматра да нема перспективе у земљи, а више од 36 одсто озбиљно планира да напусти Србију, саопштено је данас из Удружења студената докторских студија и младих истраживача Србије (Докторанти Србије).

Истраживање тог удружења је показало да скоро половина анкетираних нема посао и сматра да ће га тешко пронаћи.

„Ако се реално погледа тренутна ситуација на тржишту рада у Србији, данас сем државних универзитета и института доктори наука у значајном броју раде још једино на приватним универзитетима и факултетима, а и то тржиште је већ засићено“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су резултати истраживања показали да се Србија сврстава у светски врх по одливу мозгова и да је тренутно на 139 место од укупно 142 анализиране државе у Светском Индексу компетитивности.

„Апелујемо на Владу Србије, а посебно на ресорно Министраство просвете и науке да што пре постави докторске студије у Србији као један од приоритета, јер ако се убрзо не догоде промене на боље Србија ће остати без својих најбољих и најшколовнијих људи“, каже се у саопштењу.

Анкету о стању на докторским студијама у Србији попунило је 577 студената докторских студија што је по грубим проценама око 10 одсто од укупног броја студената на докторским студијама у Србији. Анкета је рађена прошле године.

Удружење је сличну анкету спровело и 2010. и могу се уочити мали помаци на боље, али недовољни да би се систем трансформисао у добром правцу, каже се у саопштењу.

РТВ