Министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић, присуствовао је церемонији потписивања уговора о донацији Владе Јапана Основној школи „Светозар Марковић“ у Рековцу, Основној школи „Вук Караџић“ у Владичином Хану и Предшколској установи „Пахуљицe“ у Брусу. Влада Јапана је овим установама укупно донирала 161.968 евра.

Уговор о донацији потписао је Њ.Е. господин Тошио Цунозаки, амбасадор Јапана у Републици Србији, са директоркама образовних институција г-ђом Снежаном Стојановић, ОШ “Светозар Марковић”, г-ђом Даниелом Митић, ОШ “Вук Караџић” и г-ђом Надом Ђенадић, ПУ “Пахуљице” у Брусу. Церемонији потписивања присуствовали су и господин Драган Продановић, председник општине Рековац, господин Ненад Митровић, председник општине Владичин Хан и господин Зоран Шљивић, председник општине Брус,.

Министар Обрадовић је рекао да су ретке земље које имају снаге и могућности да помажу друге, а да је Влада Јапана у протеклих десет година путем донација у износу од 2 700 000 евра помогла 57 основних школа и предшколских установа у Републици Србији. „Влада Јапана је пружила драгоцену помоћ у деловима Србије где инфраструктурни услови нису били развијени, а важно нам је да сва деца имају исте услове за стицање знања. Подсећам да је битка за знање битка за будућност“ – изјавио је министар Обрадовић и захвалио амбасадору Јапана у Републици Србији.

Амбасадор Јапана Тошио Цунозаки, истакао је да је Влада Јапана наменила данас три донације у образовном сектору и да се нада да ће деца којима су донације намењене бити у могућности да уче и играју се у бољим условима, као и да ће се на овај начин још више унапредити пријатељски односи Србије и Јапана.

Председници општина Владичин Хан, Рековац и Брус, као и директорке три образовне институције захвалили су Влади Јапана на донацијама.

Извор  Министарство просвете и науке