Ludilo bez granica Napad na profesorku VII beogradske gimnazije

Profesorku fizike u Sedmoj beogradskoj gimnaziji Gordanu Fržović (39) nožem je napao maskirani mladić dok je čekala lift u svojoj zgradi i isekao je po ruci.

Profesorka je gotovo sigurna da je napadač učenik nezadovoljan ocenom ili prijatelj nekog od takvih đaka.

Napad se dogodio pre dva dana u ulazu zgrade u beogradskom naselju Mirijevo. Gordanu je od težih posledica spasao slučajni prolaznik jer je napadač pobegao kada se ovaj pojavio.

Pomogao prolaznik

Kako za Press priča profesorka, ona je pokušala da se suprotstavi maskiranom nasilniku koji je, posle kraćeg rvanja u hodniku, uspeo da je izvuče ispred zgrade preteći joj: „Kurvo, platićeš mi za sve!“ Posle poziva u pomoć, pritrčao joj je jedan prolaznik, dok je napadač pobegao prema soliterima u Ulici 16. oktobra. Gordana je kolima Hitne pomoći prebačena u Urgentni centar, gde joj je konstatovana posekotina na levoj šaci naneta nožem. Rana je previjena i ona je otpuštena na kućno lečenje.

Profesorka Fržović kaže da je u proteklih nedelju dana dobijala pozive sa skrivenog broja telefona, ali da je sagovornik sa druge strane samo ćutao. Sigurna je da se iza napada krije učenik nezadovoljan ocenom ili prijatelj nekog problematičnog đaka, koji je pokušao da je zaplaši, s obzirom na to da ne postoji baš nijedan drugi razlog zbog kojeg bi je neko napao.

Napadač uhapšen

Policija je, kako Press saznaje, juče posle podne uhapsila napadača na profesorku. Ipak, njegov identitet ostaće tajna do ponedeljka, za kada je Fržovićeva pozvana u policiju na takozvano prepoznavanje.

– Napadnuta sam u četvrtak u 19.50 časova, po povratku iz škole. Mladić obučen u crnu trenerku sa kapuljačom i crvenim šalom preko lica stajao je u hodniku pored poštanskih sandučića. Kroz glavu mi je proletelo: „Ko li je ovaj, šta radi u našoj zgradi?“, i odmah posle toga je usledio napad. Kada sam prišla vratima lifta, odjednom mi se stvorio iza leđa i desnom rukom me stegao preko grudi, dok mi je drugom stavio kuhinjski nož pod grlo. Rekao je: „Kurvo, platićeš mi za sve!“ Uspela sam da mu se suprotstavim jer je izuzetno mršav, ali ipak nisam mogla da se oslobodim – prepričava Gordana dramu koju je preživela.

Fržović kaže da se branila na sve načine.

– Počela sam da vrištim, prvo jedva čujno, pa sve jače i jače. Međutim, mladić me je i dalje čvrsto stezao rukama i izvukao ispred zgrade na izlaz za parking. Nastavila sam da vičem: „Ima li koga? Da li me neko čuje?“, jer sam u momentu pomislila da hoće da me baci sa stepenica na parking, sa visine od oko dva-tri metra. Usled rvanja sam pala na kolena, ali je u tom trenutku iz obližnjeg „Maksija“ izašao mladić i potrčao mi u pomoć. Vikao je: „Pusti je, pusti je!“, i neprekidno ga psovao, posle čega me je nasilnik pustio. Potom je potrčao nekoliko metara, a onda odjednom usporio, stavio ruke u džepove i hladnokrvno otišao – priča povređena profesorka.

Neviđena drskost

Ona navodi da je bila šokirana drskošću napadača.

– Otvoreno pričam o napadu jer ovako nešto može da se desi svakom! Nemam avione i kamione, niti ikome nešto dugujem, stvarno je neverovatno da je neko bio spreman da potegne nož na mene zbog loše ocene ili nečeg sličnog. Živim sa sinom koji ide u sedmi razred i bratom, i glavni sam im oslonac. Slovim za strogu, ali pravičnu profesorku. Razredna sam odeljenju trećeg razreda i zalažem se za svakog učenika. Neposredno pre napada imala sam „otvorena vrata“, međutim, roditelji kod mene mogu da dođu i mimo toga i uvek sam spremna na saradnju. U Sedmoj gimnaziji radim od njenog osnivanja, 2001. godine. Posle napada su me zvale i kolege i đaci, i svi su mi pružili podršku. Direktorki sam javila da neću ići na bolovanje jer se upravo završava prvo tromesečje i mnoga deca tek treba da odgovaraju i poprave ocene. U ponedeljak se vraćam – kaže Fržovićeva.

 

Snežana Stojanović