Uprkos negodovanju poslodavaca, minimalna satnica od 115 dinara biće na snazi od aprila. Ljajić: Moramo obezbediti sigurnost. Rajić: Svako treće preduzeće nelikvidno

Minimalna cena radnog časa od 115 dinara, dogovorena na poslednjoj sednici Socio-ekonomskog saveta, primenjivaće se od aprila uprkos tome što je na sastanku socijalnih partnera njen opstanak doveden u pitanje.

Poslodavaci su od Vlade i sindikalnih lidera tražili reviziju prethodne odluke jer računica Unije poslodavaca Srbije pokazuje da je minimalna plata od 20.010 dinara finansijski potpuno neisplativa i da će gotovo sigurno voditi ka gašenju skoro 8.000 preduzeća i najmanje 50.000 radnih mesta do kraja godine. S druge strane, predstavnici Vlade i sindikata smatraju da je ovakva zarada sasvim primerena situaciji jer će se o sledećem minimalcu razgovarati tek kad se formira nova vlada.

– Iako poslodavci misle da je ova cena previsoka, ne smemo da ispustimo iz vida da će sledeća revizija biti pomerena zbog izbora jer je pitanje kada će se formirati nova vlada – kaže za „Novosti“ Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike. – Moramo da mislimo unapred i radnicima obezbedimo kakvu-takvu sigurnost. Zato će iznos od 115 dinara važiti do februara 2013. godine. A i ta plata je daleko od dovoljnog jer je i ovaj uvećani minimalac značajno ispod minimalne potrošačke korpe, koja iznosi 29.600 dinara.

POTPIS NA POVIŠICU ILI OSTAVKA Branislav Čanak iz UGS „Nezavisnost“ najavio je krivičnu prijavu protiv Nebojše Atanackovića iz Unije poslodavaca Srbije, koji ujedno i predsedava Socio-ekonomskom savetu jer još nije potpisao odluku o novoj ceni rada iako je ona usvojena na prethodnoj sednici. – Ako nije saglasan sa ostalim partnerima iz saveta, neka podnese ostavku, umesto što opstruira usvajanje novog minimalca.

Ni sindikati ne vide ništa sporno u novom minimalcu. Negoduju jedino na „opstrukcije poslodavaca“, koji pak tvrde da su i Vlada i sindikati posegli za „populističkim metodama“.

– Svako treće preduzeće u Srbiji je nelikvidno, a gubici u privredi su dostigli dve milijarde evra, što je duplo više nego u 2010. Zato je povećanje plata u trenutku kada nema nikakavih viškova sasvim nerealno – objašnjava Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije i dodaje da je odluka o 115 dinara bila ishitrena i doneta bez prethodnih konsultacija sa Ministarstvom finansija, zbog čega su oni i pokrenuli ideju da se cena još jednom razmotri.

Rajić dodaje i da će samo u četiri grane u kojima su potpisani kolektivni ugovori – građevinarstvu, poljoprivredi, hemiji i nemetalima i metalskom kompleksu – novi minimalac podići zarade za 10 do 12 odsto, odnosno od 4.542 dinara do 6.477 dinara po svakom zaposlenom.

– To će, po sadašnjem kursu, poslodavcima u tim granama podići rashode za 10,5 milijardi dinara odnosno 94,5 miliona evra – dodaje Rajić. – A to je u situaciji u kojoj samo 18,2 odsto preduzeća u Srbiji redovno isplaćuje plate sasvim nerealno.

PADAJU KOLEKTIVNI UGOVORI

Unija poslodvaca Srbije će tražiti da se u svim preduzećima u kojim je na snazi kolektivni ugovor, unese aneks po kojem poslodavci neće biti u obavezi da računaju nove minimalce. Ukoliko sindikati na to ne pristanu, poslodavci će povući svoje potpise sa svih tih kolektivnih ugovora i tako oboriti i sva ostala prava radnika dogovarana prethodnih godinu dana.

Večernje novosti