Novine u organizaciji završnog ispita

-polaganje-prijemni-srpski-f

(arhivski snimak)

Beograd – Učenici osmog razreda imaće dva probna testa pre polaganja završnog ispita, izjavio je za Danas Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke. Kostić je precizirao da će učenici u oktobru rešavati jedan od dva neizvučena testa sa prošlogodišnjeg završnog ispita, dok će u aprilu imati probni test sa nepoznatim zadacima. Sadašnja generacija osmaka na završnom ispitu iz maternjeg jezika i matematike imaće 50 odsto nepoznatih i 50 odsto zadataka iz zbirki.

Kostić je istakao da će se procenat nepoznatih zadataka postupno povećavati i da će školske 2013-2014. godine na testovima biti svi nepoznati zadaci, a učenici će, pored testova iz maternjeg jezika i matematike, rešavati i kombinovani test iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Novina u organizaciji završnog ispita biće i to što će prosvetni savetnici obaviti razgovore, ne samo sa rukovodiocima aktiva direktora i predstavnicima opština kao dosad, već i sa dežurnim nastavnicima i supervizorima i detaljno ih upoznati sa celokupnom procedurom završnog ispita.

– Predložio sam da supervizori budu prisutni i prilikom pregledanja testova, ne zato što sumnjamo u nekoga, već da bismo poboljšali sistem kontrole i otklonili eventualne sumnje – kaže Kostić.

Zbirke do kraja polugodišta

Kako saznaje Danas, zbirke zadataka trebalo bi da budu objavljene do kraja prvog polugodišta, da bi učenici imali dovoljno vremena da se pripreme za polaganje završnog ispita. U ovogodišnjim zbirkama, koje će pripremiti Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, biće oko 20 odsto novih zadataka.

Danas