elemi iskola

Првог дана школске 2012/13. године у клупама је 2.000 првака мање него прошле године, око 73.000, а демографска ситуација је условила да по Србији постоји велики број одељења са мало ђака, рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

Наша мрежа школа не одговара демографској ситуацији, људи су се, тражећи посао, селили породично, рекао је Обрадовић новинарима након посете ОШ „Краљ Александар И“ у Пожаревцу и најавио да ће 2014/15. почети примена модела финансирања по ученику.

Међутим, према речима министра Обрадовића, ако не буде обезбеђен кредит за социјално-економски програм, пошто се очекује вишак запослених у неким школским управама, овај модел неће стартовати.

Како каже, постојаће три нивоа финансирања, републички, покрајински и из локалне самоуправе. Обрадовић је навео да се у 16 школа спроводи пилот пројекат финансирања по ученику.

„До краја ове школске године биће направљена формула за обезбеђење финансијских средстава“, рекао је Обрадовић поводом почетка школске године.

Говорећи о безбедности деце, Обрадовић је рекао да је ситуација боља од када је крајем прошле године отворена СОС телефонска линија, за пријаву насиља над децом.

„Важна је сарадња родитеља, наставника, ученика и локалне самоуправе“, рекао је Обрадовић и подсетио да у школама постоје тимови за превенцију насиља.

Школска година за 900.000 ђака основних и средњих школа у Србији званично почиње данас.

У већини новосадских основних школа свечани пријем за ђаке прваке одржан је у петак, када су се упознали са својим учитељицама, новим другарима и окружењем, али и оним што их чека у даљем школовању.

РТВ